Voeg toe aan je favorieten

Botulisme

Gifstof door bacterie

Botulisme is een ziekte die wordt veroorzaakt door gifstoffen (toxines) afkomstig van de bacterie Clostridium botulinum. Dit is een bacterie die overal in het milieu kan voorkomen, vooral in de vorm van sporen. Deze sporen zijn bestand tegen uitdroging en bevriezing. De bacterie komt eveneens voor in het maagdarmkanaal van dieren en mensen.

Kort uitgelegd: Clostridium botulinum is een bacterie die sporen vormt. Dergelijke sporen zijn de vorm waarin de bacterie heel goed in het milieu overleeft. Deze sporen zijn bestand tegen zowel vocht als hitte en kunnen ook goed tegen uitdroging. De sporen komen wereldwijd voor. Ze worden gevonden in zowel de grond als in de darmen en de ontlasting van dieren.
Onder gunstige omstandigheden, dat is wanneer er geen zuurstof is, kan de spore overgaan in een bacterievorm die grote hoeveelheden toxines produceert die op het zenuwstelsel ingrijpen. Deze toxines veroorzaken verlammingsverschijnselen bij mens en dier. De toxines zijn een stuk minder stabiel dan sporen, ze kunnen kapot gekookt worden door verhitting boven de 85 graden C gedurende minstens vijf minuten en in oppervlaktewater vallen ze na enkele dagen spontaan uiteen. Botulisme wordt niet overgedragen van mens naar mens.

Beelden

Uitgebreide info

Lees meer

+

Klik hier voor meer uitleg over de gebruikte termen

+
Alles openklappen