Voeg toe aan je favorieten

Toxoplasmose

Kattenziekte

Toxoplasmose is een infectie die door katten of varkens- en schapenvlees wordt overgebracht en vooral gevaarlijk is voor ongeboren kinderen. Zo kan een huiskat die besmet is geraakt met de ziekte enkele weken lang de parasieten verspreiden via de uitwerpselen. Deze ééncellige parasieten zitten in een omhulsel (cysten) zijn langlevend en bestand tegen uitdroging

Kort uitgelegd: De besmetting verloopt via de cysten die de kat heeft verspreid. Die bevinden zich in en op uitwerpselen maar ook op de grond, op groenten etc…
Ook varkens en schapen kunnen besmet zijn, en hier lopen we risico op een infectie door het eten van het vlees. Van varkens is aangetoond dat 15 % besmet is, van schapen 30%.

Symptomen : Die zijn grieperig, zonder verder gevolg. Kinderen en volwassenen genezen zonder verdere ingrepen. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de bevolking antilichamen heeft en dus de ziekte reeds heeft gehad.
Het probleem is dat een foetus geen afweersysteem heeft. Een besmetting kan leiden tot mentale achterstand, ernstige oogafwijkingen tot blindheid, een waterhoofd of een veel te klein hoofd. Een besmetting leidt echter niet gegarandeerd tot een afwijking.

Behandeling : Er is (nog) geen vaccin beschikbaar, dus moeten voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Preventie : Vlees goed doorbakken doodt de cysten. Rauwe groenten eten wordt soms afgeraden, maar ze goed wassen is voldoende. De kattenbak laten uitkuisen en de handen wassen na tuinwerk. Het gebruik van lichte handschoenen is nog beter.
Scheid ook rauwe groenten en vlees van bereide, want anders kan je anders de bereide gerechten opnieuw besmetten door middel van de rauwe.

Beelden

Uitgebreide info

Lees meer

+
Alles openklappen