Voeg toe aan je favorieten

Cyanobacteriën

Giftig water door blauwalgen

Als water teveel fosfaat en nitraat bevat, kan een hevige bloei van cyanobacteriën optreden. Bij afsterven kunnen deze algen een giftige stof afscheiden, waardoor water gevaarlijk wordt om te drinken en in te zwemmen. Ook kunnen deze stoffen de huid irriteren.

Kort uitgelegd: Deze groep bacteriën zorgt vaak voor overlast omdat ze gifstoffen produceren die zelfs watervogels, vee en mensen kunnen vergiftigen. Verder zorgen ze voor stinkende, slijmerige klompen dode en rottende cellen in het water.
Cyanobacteriën zijn net als algen in staat aan fotosynthese te doen en worden ook wel enigszins foutief 'blauwwieren' genoemd. Hoewel ze veel problemen veroorzaken, hebben we toch veel te danken aan deze bacteriën. Het waren de eerste levende wezens die zuurstof produceerden en ze waren zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het leven op aarde.

De gifstoffen die de cyanobacteriën produceren zijn zeer krachtig, vergelijkbaar met het gif van de Koningscobra. Vooral watervogels zijn vaak het slachtoffer, maar ook vee, wild en huisdieren kunnen worden getroffen na het drinken van besmet water. In ons land komen mensen vooral in contact met besmet water tijdens het zwemmen en andere watersporten. De klachten blijven doorgaans beperkt tot huidirritaties, hoofdpijn en maag- en darmklachten, maar in het buitenland kenden enkele gevallen van besmetting een dodelijk afloop.

In ons land is men daarop voorbereid en wordt in zwemwaters een rode vlag gehesen als er algenbloei optreedt.

Beelden

Uitgebreide info

Lees meer

+

Publicaties

+
Alles openklappen