Voeg toe aan je favorieten

Ziekte van Lyme

Tekenziekte

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die op de mens overgedragen kan worden door de beet van een teek geïnfecteerd met de bacterie Borrelia burgdorferi of andere Borrelia's. Het risico op infectie is hoger bij langdurig huidcontact.
Infectie kan grieperige verschijnselen veroorzaken, met in het uiterste geval artritis en zenuwaandoeningen. Synoniemen zijn tekenziekte, Lymes, Borreliose of Borreliosis.

Kort uitgelegd: De overbrengers van infectie zijn teken van het geslacht Ixodes. Ongeveer 10% van de teken in Europa zijn besmet met Borrelia. De bacterie wordt nauwelijks overgedragen van moederdier op het ei. De jonge teekjes zijn dus zelden besmettelijk, maar lopen de ziekte op door het zuigen van bloed bij zoogdieren die de bacterie dragen. Vandaar dat veel besmettingen in de vroege zomer vallen als de teken al ouder zijn. Telkens als een teek bloed heeft kunnen zuigen laat ze zich vallen, vervelt (dat gebeurt tweemaal in een levenscyclus) en hebben ze een nieuwe gastheer nodig voor een bloedmaaltijd. Zo wordt de ziekte verspreid. Na een bloedmaaltijd kan een teek een jaar overleven zonder nieuw voedsel.


Neem deel aan het tellen van tekenbeten op mensen in België door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid: klik hier voor deelname.

Beelden

Uitgebreide info

Lees meer

+

Klik hier voor meer uitleg over de gebruikte termen

+

Publicaties

+
Alles openklappen