Voeg toe aan je favorieten

Gestoken

Bijen, wespen of hommels kunnen steken

Veel insecten en andere kleine beestjes kunnen bijten of steken. In Vlaanderen komen geen soorten voor die gevaarlijk zijn, tenzij men allergisch is voor de soort in kwestie. De adder heeft een beet die wat giftiger is, maar is bijzonder zeldzaam (twee gebieden in Vlaanderen) en erg schuw.

Kort uitgelegd: Sommige soorten zijn berucht zoals wespen, bijen en hommels. Zij hebben een verdedigingsmechanisme dat bestaat uit een angel. Andere soorten zoals enkele spinnen kunnen door de menselijke huid heen bijten met symptomen die op een bijensteek lijken. Tenslotte kunnen ook mieren vervelend zijn. Al de genoemde soorten steken of bijten uit verdediging, voor zichzelf of het nest. Een wesp, spin of mier zijn uit zichzelf niet geneigd de mens lastig te vallen want het risico is veel te groot.
Van een andere orde zijn steken die bedoeld zijn om bloed te zuigen, dus niet uit verdediging. Muggen, teken, dazen, knijtjes zuigen bloed bij de mens. Na de beet blijft dikwijls een jeukende bult over. Het risico hier bestaat voornamelijk uit de ziektes die kunnen worden overgebracht. In onze regio geeft voornamelijk de teek gezondheidsrisico’s.
De adder is zo zeldzaam dat hij verder niet wordt besproken.

Beelden

Uitgebreide info

Lees meer

+

Klik hier voor meer uitleg over de gebruikte termen

+
Alles openklappen