Voeg toe aan je favorieten

Zaadbronnen voor de tuin

Waar haal je zaadjes?

Als je een tuin wil met wilde planten kan je verschillende dingen doen. Je wacht af tot wilde planten verschijnen. Dat kan lukken als je tuin grenst aan een natuurgebied of andere natuurlijke tuinen. Je kan ook zaden verzamelen in de buurt: wegbermen, ruigtes, bosranden. Neem niet teveel mee, laat nog genoeg staan. Verzamel zaden pas als ze echt rijp zijn en van de plant vallen. Kweek de zaadjes op in bloempotten of -bakken en plant ze uit in de tuin.

Kort uitgelegd: Zaden opkweken is heel leuk, maar geeft niet steeds succes. Er zijn namelijk moeilijke en makkelijke zaden. Makkelijke zaden kiemen snel nadat je ze hebt gezaaid. Na een week of drie bij kamertemperatuur zijn er kiemplantjes zichtbaar. Soorten die je makkelijk zo kan zaaien zijn ondermeer:
* duizenblad
* bolderik
* stokroos
* leeuwenbekjes
* goudsbloem
* wilde peen
* ridderspoor
* zonnehoed
* lupine
* papavers en klaproos
* toortsen en mottenkruid
* viooltjes

Andere zaden hebben wat stimulans nodig om te kiemen. Dat kan een koudebehandeling zijn, weken in water, het wegkrabben of vijlen van de zaadwand,... Sommige soorten kiemen enkel als ze warm hebben, anderen als het koud is. Sommigen bij licht, anderen in het donker.
Koudekiemers zijn ondermeer

* Monnikskap
* Akelei
* Dotterbloem
* sommige klokjes
* wilgenroosje
* moerasspirea
* ooievaarsbekken
* nagelkruid
* beemdkroon
* kaasjeskruid
* ganzeriken
* longkruid
* scabiosa
* hemelsleutel
* maarts viooltje

Als je veel zaad hebt kan je ter plaatse zaaien, zorg voor kale bodem. Zaai niet zomaar in gazon of tussen gras. Meestal heb je niet teveel zaad. Om te weten of het de moeite loont, kan je een zaaiproef doen: een tiental zaden uitstrooien in een bakje met vochtig (niet nat) papier en kijken of ze kiemen. Als je twijfelt, steek de zaden dan eerst een week in de koelkast (of een deel ervan). Let vooral op voor schimmels, daar kunnen de meeste zaden niet tegen.
Soms zijn de zaden niet meer kiemkrachtig, de levensduur van zaden kan naargelang de plantensoort nogal verschillen.

Beelden

Uitgebreide info

Lees meer

+
Alles openklappen