Voeg toe aan je favorieten

Composthoop

Gerecycleerde planten

In de natuur wordt alles wordt gerecycleerd. Ongeveer 80% van al het plantaardig materiaal sterft af zonder opgegeten te worden. Dat belandt dan op de bodem. Die dode bladeren, takken, schors, dood gras wordt van nature aangepakt door een leger van afbrekers: pissebedden, regenwormen, zwammen, bacteriën,... Zo leeft in een bos 20% van alle soorten van dood hout, en nog eens 20 % leven van die dood-houteters! Als je al het dood hout uit een bos haalt, ben je dus 40 % van je soorten kwijt. In een tuin is het net zo, plantaardig afval is zo'n belangrijke voedselbron dat je er een heleboel leven bijkrijgt als je de herfstbladeren niet overal opruimt en een composthoop aanlegt. Uit onderzoek blijkt dat het soortenleven in je tuin er duidelijk op vooruitgaat als er een composthoop aanwezig is.

Kort uitgelegd: Natuurlijk kan je best je gazon helpen door in de herfst de bladeren niet te laten liggen, maar in borders en onder struiken zijn het belangrijke bodembedekkers waartussen merels naar voedsel kunnen zoeken en die onkruid tegengaan.
Een composthoop is belangrijk als verblijfplaats voor veel soorten. Er leven neushoornkevers in, egels maken er hun nest in (winternesten vooral in herfstbladhopen), er leven massa's pissebedden in die weer voedsel zijn voor insecteneters.

Een composthoop kan je op twee manieren benaderen. Een eerst is een hoop waar je al het plantaardig materiaal op gooit uit tuin en keuken, maar waar je verder niks mee doet. Na grote tuinwerken zal je zien dat de hoop vrij groot kan zijn, maar na verloop van tijd klinkt dat allemaal weer in. Pas na vele jaren kan de hoop te groot worden waardoor je compost zal moeten afvoeren of gebruiken in borders. Maar als de toevoer niet te groot is kan er ook een evenwicht ontstaan tussen afbraak en aanvoer waardoor de hoop gemiddeld even groot blijft. Deze hopen zijn erg interessant voor soorten als neushoornkevers omdat ze met rust worden gelaten. Het kan zinvol zijn een kleinere composthoop zo in te richten, ook al heb je een...

Met een compostvat of compostbak in je tuin zorg je ervoor dat waardevolle stoffen uit de natuur opnieuw gebruikt worden. Dat is op de eerste plaats een
goede zaak voor de planten en bomen in je tuin, want met compost krijgen zij de ideale voedingsbodem om te groeien. Maar ook je eigen portemonnee doe je een plezier: al wat je composteert, moet je niet meegeven met de vuilniskar of GFTcontainer. En niet betalen, dus. En bovendien draag je door te composteren bij tot het verkleinen van de afvalberg en zorg je voor het milieu.

Behalve putje winter is ieder moment van het jaar geschikt om met composteren te beginnen. Compost maken is een kwestie van warmte, vocht en
lucht. Eerst bewerken bacteriën en schimmels het materiaal. Ze maken het zacht zodat kleine diertjes als wormen, springstaartjes en miljoenpoten er zich een weg doorheen kunnen knabbelen. Zij maken er fijne, kruimelige, voedzame en naar bosgrond geurende compost van. Voor je compostbak zoek je best een plekje achter in de tuin, in de halfschaduw. Een compostvat is meer geschikt voor een kleine tuin en staat liever in de zon.
Zorg voor een goede verluchting van je compost en zet hem regelmatig om.

De kwaliteit van je compost begint natuurlijk met de ingrediënten die je er zelf ingooit. Maar opgelet: wat er in een compostbak of -vat mag, is niet hetzelfde als wat er in de GFT-container mag. We zetten de ideale compostingrediënten even op een rijtje.

Hoe maak je compost?

Maak beter geen gebruik van toevoegingen als kalk, houtas, klei, grond of compostversnellers.
Verzamel organisch materiaal dat verteerbaar is en zorg voor voldoende variatie in de ingrediënten: groen materiaal heeft bijvoorbeeld weinig structuur
maar een hoog vochtgehalte (vb. gras en groenteafval), bruin materiaal is droog en stug, maar zorgt voor structuur (vb. stro, houtsnippers).
Verklein het materiaal. Dat zorgt voor een snellere omzetting.
Zorg voor voldoende vocht en zuurstof, maar laat je hoop niet te nat worden.
Zet je compost eens in de 3 maanden om, dan is hij na 9 maanden gebruiksklaar.

Beelden

Uitgebreide info

Lees meer

+
Alles openklappen