Voeg toe aan je favorieten

Zaagbeveiligde broek

Bescherm je benen tegen de kettingzaag

Een zaagbeveiligde broek moet de gebruiker van de kettingzaag beschermen tegen snijwonden veroorzaakt door een draaiende ketting.

Kort uitgelegd: De zaagbescherming bestaat uit een voering van verschillende lagen lange vezels (6 - 12, afhankelijk van het gebruikte materiaal). Afhankelijk van het type broek zijn die lagen vezels enkel vooraan of helemaal rondom voorzien. Wanneer de draaiende ketting van de motorzaag in de zaagbroek snijdt, neemt hij een deel van de vezels mee. Als deze vezels aan het tandwiel of neustandwiel komen zal de ketting ogenblikkelijk stilstaan. Dit alles gebeurt in een fractie van een seconde en het is de bedoeling dat de ketting geen volledige omwenteling meer maakt.

De kwaliteit van de veiligheidsbroek is belangrijk. Hij moet namelijk gekeurd zijn volgens de Europese norm EN 381-5. Deze norm geeft aan dat die veiligheidsbroek bestand is tegen het insnijden van een ketting die draait aan een bepaalde snelheid. Er zijn 3 klassen: klasse 1 (20m/s) voor de courante broeken. Voor de meer specifieke toepassingen: klasse 2 (24m/s) en klasse 3 (28m/s).

De broek is het belangrijkste PBM onderdeel dat gedragen moet worden tijdens het werken met de kettingzaag. Nochtans biedt ze geen 100% bescherming, dan zou het draagcomfort te fel verminderen. Voorzichtigheid is nog altijd nodig, maar de plaatsen met de meeste risico’s zijn goed beschermd. Belangrijk bij het onderhoud van de broek:
• Let goed op de wasvoorschriften.
• Niet centrifugeren of droogzwieren.
• Niet in een droogtrommel laten drogen.
• Bij een insnijding in de broek van meer dan twee lagen, moet de broek vervangen worden.
• Alleen het buitenste materiaal mag hersteld worden waarbij niet door de veiligheidsstof genaaid mag worden.
• Wanneer een broek en zeker de voering van vorm verandert, vervang je best de broek.

Beelden

Uitgebreide info

Lees meer

+

Klik hier voor meer uitleg over de gebruikte termen

+
Alles openklappen