Meetgerief voor het kuberen (hoogte)

Meetgerief voor het kuberen (hoogte)

Voor de meting van de hoogte bestaan meerdere soorten hoogtemeters: - principe vaste kijkhoek: houthakkerskruis, dendrometer van Franck - principe vaste afstand tot de boom: Blume-Leiss, Suunto - elektronische toestellen met variabele kijkhoek en afstand: Vertex
De boomhoogte inschatten met een Suunto-hoogtemeter (inverde, Wim Massant)
De hoogtemeter van Frank is identiek in werkwijze als het houthakkerskruis. Houd de driehoek zoals op de afbeelding. Loop nu voor- of achteruit tot je nog juist de top ziet. De hoogte van de boom is nu gelijk aan de afstand tot de boom plus je ooghoogte.
De hoogtemeters met vaste kijkhoek zijn moeilijk bruikbaar op hellingen. In die gevallen is het gebruik van een hoogtemeter met variabele kijkhoek aangewezen.
De hoogtemeter van Blume-Leiss is zeer gelijkaardig aan de Suunto. Er zijn 4 astanden (15,20, 30 of 40 meter) mogelijk. Omdat deze afstand gekend is, kan de hoogte bepaald worden. (Martin Winnock, inverde)
De Suunto-hoogtemeter en Blume-Leiss zijn gebaseerd op meting van hoeken op gekende afstanden van de te meten bomen. In bepaalde uitvoeringen van de Suunto bevindt zich een gelijkaardig prisma als in de Blume-Leiss. Via de lat met witte banden wordt dan de afstand tot de boom bepaald. Indien niet aanwezig, is er nog het meetlint (of elektronische hulpmiddelen).
Voor de hoogtemeting met een Suunto kijkt men, terwijl men het toestel naar de top van de boom richt, met één oog in het vizier van het toestel en met het andere oog naar de top van de boom. Door het vizier zie je een schaalverdeling waarop de hoogte ka (inverde, Wim Massant)