Werken met de bosmaaier

De bosmaaier is een ideaal instrument om hoog gras op en vlotte manier te maaien. Het toestel is relatief goedkoop en soms de enige optie als je ergens met zwaardere machines niet kan komen. We kiezen een maaier aangepast aan het werk qua vermogen en snijgarnituur. Zo zijn er maaidraden voor kort gras en snijbladen voor hoog gras, ruigtes en boompjes. In de video onder maak je kennis met dit veelzijdig apparaat.

De bosmaaier is een ideaal instrument om hoog gras op en vlotte manier te maaien. Het toestel is relatief goedkoop en soms de enige optie als je ergens met zwaardere machines niet kan komen.
We kiezen een maaier aangepast aan het werk qua vermogen en snijgarnituur. Zo zijn er maaidraden voor kort gras en snijbladen voor hoog gras, ruigtes en boompjes.

Het is belangrijk dat het harnas goed afgesteld wordt. Zo moet het gewicht van de machine goed over beide schouders worden verdeeld. De bovenkant van de haak moet worden gepositioneerd op een handbreedte van het heupbeen. Een alternatieve manier is een handlengte nemen tussen heupbeen en de onderkant van de haak. Het afnemen van de bosmaaier moet snel kunnen gebeuren in geval van nood, probeer dit dus eens op voorhand.

Vervolgens starten we de machine naar de aanwijzingen in de handleiding. We controleren het stationair toerental. Het snijblad moet stilvallen als je geen gas meer geeft, maar de motor moet wel blijven draaien. Vervolgens test je de werking van de stopknop.

De bosmaaier wordt ingehaakt op een manier dat hij in balans is. De snijgarnituur komt daarbij in rechte lijn voor je gezicht en je armen maken een hoek van iets meer dan 90 graden.

Bij het maaien van hoog gras geven we enkel gas als we van rechts naar links bewegen. Zo nemen we het gras mee en leggen het op een rij. Als we terugkomen wordt geen gas gegeven. Door het lossen van het gas spaar je de motor en is het verbruik lager.

Ga niet te breed met de maaikop, je belast je rug en het gewicht van het gras wordt groot wat het werk zwaarder maakt. Hier werken we met een slagmes, dat is de meest polyvalente snijgarnituur. Minder gekend is het grassnijblad met geharde tanden , vooral handig bij rechtstaand gras met dikke pollen of voor het maaien van riet.

Een draadsnijkop met maaidraad kan ook, en wordt vooral gebruikt bij korter gras en in de buurt van obstakels zoals omheiningen en palen. Let wel op, want de maaidraad kan onherstelbare schade toebrengen aan bomen.

Tegenwoordig zijn er ook goede accumachines beschikbaar. Ze zijn veel stiller dan benzinemotoren en produceren dus geen uitlaatgassen. De autonomie is daarentegen wat lager en je werkt er ook best niet mee in de regen.

Veiligheidsinstructiekaart: bosmaaier

Wil je een afdrukbare versie van een instructiekaart voor de bosmaaier, klik hier. Ben je op zoek naar veiligheidsinstructiekaarten voor een ander werktuig of machine? Kijk dan eens op de pagina veiligheidsinstructiekaarten.