Voeg toe aan je favorieten

Belangrijke plantensoorten

In België komen ongeveer 1500 soorten planten voor. Er is wellicht niemand die al deze soorten op het zicht herkent. Toch is het belangrijk voor een natuurbeheerder dat hij een basiskennis heeft, er zijn immers redelijk wat plantensoorten die je iets kunnen vertellen. Bijvoorbeeld met welk natuurtype je te maken hebt of dat je beheer de goede kant op gaat dan wel er een probleem is. In het eerste geval spreken we van kensoorten, in het tweede geval van indicatorsoorten. Die soorten moet je op zicht kunnen herkennen.

Hieronder vind je een basislijst van plantensoorten, als je deze soorten kent, maak je al een flinke start. Deze lijst is ook te kennen leerstof voor het examen Natuurmanagement specialisatie boswachters.

Welke soorten je moet kennen staat in de excel-lijst die je vind op de pagina 'soortenkennis voor natuurmanagement'. Al de links vind je rechts op deze pagina.

Erik Michielse maakte een document met een overzicht van de meeste te kennen soorten.Je kan het hier downloaden.

De boom-, struik- en faunasoorten staan niet op de lijst. Bomen kan je onder andere via de bomenwijzer leren kennen, faunasoorten via de pagina over faunasoorten. De links staan rechts op deze pagina..

Soorten van graslanden


Soorten van ruigtes


Soorten van bossen