Presence of natural genetic resistance in Fraxinus excelsior (Oleraceae) to Chalara fraxinea (Ascomycota): an emerging infectious disease

De schimmel Chalara fraxinea heeft de laatste jaren lelijk huis gehouden in de essenpopulatie in heel Europa (sinds enkele jaren duiken ook in België symptomen op). Opmerkelijk is dat er in een essenbestand soms kerngezonde bomen naast zwaar aangetaste bomen staan. Uit onderzoek blijkt dat mogelijk tot de helft van de uitwendige symptomen van resistentie toe te schrijven is aan genetische factoren. Hoewel er waarschijnlijk slechts weinig bomen echt resistent zijn, bestaat er dus wel een zogenaamd evolutionair potentieel: door natuurlijke of kunstmatige selectie kan op termijn een essenpopulatie ontstaan die minder gevoelig of resistent is voor de essenziekte. Opmerkelijk is ook dat de klonen in het onderzoek die het minst aangetast worden diegene zijn die hun blad al vroeg in de herfst verliezen. Ondanks het feit dat het infectiepad nog niet ontrafeld is, zijn er symptomen die erop wijzen dat de infectie via het blad en/of bladlittekens gebeurt.