Om de soorten te leren kennen voor het examen natuurmanagement heb je voldoende met de informatie die je kan vinden op het internet. Indien je graag een veldgids koopt geven we hieronder een aantal tips. Zeggen welke gids het beste is gaat niet. Dit hangt af van verschillende zaken en ook van je persoonlijke voorkeur. Waarmee kan je rekening houden om een veldgids aan te kopen:
- Beter tekeningen dan foto's. Tekeningen geven normaal de soort beter weer dan foto's hoewel er soms ook goede fotogidsen zijn. Maar kijk ook naar foto's op websites en naar de planten in het echt want je moet de soort op het examen kunnen herkennen op basis van een foto.
- Zorg dat de soorten gerangschikt zijn volgens familie. Zowel bij vogels, bomen, planten als bijvoorbeeld vlinders staan de soorten best per familie. Rangschikking op kleur lijkt misschien eenvoudiger maar zeker voor wat moeilijkere soorten of voor soorten die variëren in kleur is dit niet aangeraden. Sommige plantengidsen rangschikken eerst op kleur en dan op familie dit werkt ook nog vrij goed.
- Maak een keuze of je een volledig gids voor België / Europa wenst of dat je eerder op zoek bent naar een gids met alleen de algemene soorten in. Let op als je een volledige veldgids koopt is het vaak moeilijk de algemene soorten te vinden. Het voordeel van een volledige veldgids is dat ook de zeldzamere soorten erin staan. Maar voor beginners zijn deze gidsen vaak moeilijk.
- Er zijn gidsen die werken met determinatiesleutels en vaak geen kleurenafbeeldingen hebben. Deze determinatiewerken zijn zeer goed om soorten op naam te brengen. Maar ze zijn niet geschikt voor beginners. Het zijn veldgidsen die een vrij grote inspanning vragen voordat je ermee kan werken.
- Wanneer je de smaak te pakken hebt en een soortengroep zoals vogels, planten , vlinders, sprinkhanen of loopkevers beter wil leren kennen zal je meestal als tweede boek een complete veldgids kopen en/ of een gids met een determinatiesleutel.
- Er zijn ook al een aantal gidsen in app-vorm beschikbaar.
- Behalve het herkennen van soorten is ook de ecologie, habitatinformatie belangrijk. Sommige boeken bespreken de ecologie en hebben goede tekeningen. Maar dit zijn meestal boeken om thuis te gebruiken want ze zijn veel te zwaar voor op het veld.
- Ga eens naar de bibliotheek daar vind je vaak verschillende gidsen en kan je eentje uitproberen.
Enkele websites waar je gidsen kan vinden zijn:
- Natuurpunt winkel(opent nieuw venster). Veel natuurgidsen van verschillende uitgeverijen.
- Knnv uitgeverij (opent nieuw venster). Nederlandse uitgeverij van heel wat natuurboeken.
- Uitgeverij kosmos (opent nieuw venster). Nederlandse uitgeverij met enkele natuurboeken.
- Boeken van de plantentuin van Meise (opent nieuw venster). Dit zijn boeken voor wie planten wil determineren via sleutels . Zeker geen boeken voor de beginner. Het boek 'Wilde planten van de Benelux, een veldgids' is een veldgids met foto's met ruim 1300 soorten van België.
- JNM winkel, de webwinkel van de jeugdbond voor natuur en milieu(opent nieuw venster) heeft heel wat determinatiegidsen. Ook zoekkaarten en loepen kan je hier bestellen. Je kan online bestellen maar ze hebben ook een winkel in Gent. Kijk op hun website voor openingsuren.
Buiten op ecopedia vind je ook heel wat info op volgende websites:
- Plantengids van de KUL-Kortrijk(opent nieuw venster)
- Soorten leren herkennen bij Natuurpunt(opent nieuw venster)
- Soortenbank van Nederland(opent nieuw venster)
- Bomenwijzer van inverde(opent nieuw venster)
- Bomengids een Nederlandse website(opent nieuw venster)
- Flora van Nederland (opent nieuw venster)(met vele filmpjes over de kenmerken waaraan je een plant kan herkennen)