Beheeractiviteiten in bossen

Machtiging voor activiteiten in bossen

Bij (beheer)activiteiten in bossen wordt het ecosysteem onvermijdelijk verstoord. Vandaar dat deze activiteiten duurzaam moeten gebeuren en gemachtigd moeten worden door het ANB. Bovendien kunnen ze pas uitgevoerd worden na toestemming van de eigenaar of beheerder.

Een van de meest aangevraagde machtigingen, is de machtigig voor het kappen van bomen in bossen. Deze machtiging wordt de kapmachtiging genoemd en er bestaat een standaard aanvraagformulier voor die je kan downloaden via de website van ANB ( www.natuurenbos.be/bomenkappen/bosbeheer (opent nieuw venster)).

De kapmachtiging heb je nodig van het moment dat je een boom wilt kappen in het bos. Ook al gaat het om maar 1 boom - al is die dood - dan vraag je de machtiging bij ANB aan en dit minstens 60 dagen voor de eigenlijke kap. 

Ook andere activiteiten die een impact kunnen hebben op het bosecosysteem (verwijderen ondergroei, reliëfwijzigingen, aanleggen paden,...) moeten gemachtigd worden door het ANB. In bepaalde gevallen zijn nog bijkomende vergunningen nodig (vanuit bv. de stedenbouwkundige wetgeving). 

. (Liselot)

Op deze algemene regel zijn een aantal uitzondering geformuleerd en bijgevolg moet er geen kapmachtiging worden aangevraagd voor:

  • kappingen expliciet voorzien in een goedgekeurd beheerplan: deze kapping mag onmiddellijk uitgevoerd worden en is niet meldingsplichtig. Je moet wel rekening houden met de voorwaarden die gesteld zijn bij de goedkeuring van het beheerplan.
  • kappingen omwille van veiligheidsredenen: indien onverwijld moet worden overgegaan tot kapping om veiligheidsredenen moet de kapping en de motivering ervan ten laatste 24 uur na het aanvangen van de kapping schriftelijk worden medegedeeld aan het Agentschap voor Natuur en Bos.
  • kappingen omwille van sanitaire redenen ( = voorkomen van verdere aantasting door ziekte), bv. bij schorskever, vorstschade, wortelrot: indien dringend moet worden overgegaan tot kapping om sanitaire redenen, moet de kapping en de motivering ervan minstens veertien dagen voor het aanvangen van de kapping aan het Agentschap voor Natuur en Bos schriftelijk worden meegedeeld.

Bos blijft bos!

We benadrukken dat bij beheeractiviteiten in bossen, het bos bos blijft ook al worden er bomen gekapt. De volledige oppervlakte die juridisch als bos wordt beschouwd, blijft juridisch als bos te beschouwen. Dit in tegenstelling tot ontbossing, waarbij bos verdwijnt door bomen te kappen om zo een andere functie op het terrein te realiseren (bv. woningbouw). De oppervlakte die juridisch als bos wordt beschouwd, vermindert! Zoals we verder zullen zien, is ontbossing gekoppeld aan het bekomen van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en een compensatieplicht.

Oefening 2: kapmachtiging aanvragen

Linde Vaneyck is enthousiast boseigenaar van een stuk ferrarisbos van 1,7 ha gelegen recht tegenover haar woning in de Kortrijksestraat 517A te Oostkamp. Het bebost perceel heeft kadastrale gegevens: Oostkamp, 5de afdeling/Ruddervoorde, sectie F, perceel 0366/00E000 (CaPaKey 31025F0366/00E000).

  • Ze wil er een stevige dunning uitvoeren en het bestand zeker voor de helft uitdunnen.
  • Omdat ze heel graag de herfstkleur ervan ziet, wil ze graag Amerikaanse eiken inplanten, een pad aanleggen en een open plek maken om een hot tub op te plaatsen.

Vul in haar naam het formulier ‘aanvraag kapmachtiging’ (download via e-loket website www.natuurenbos.be) in en beoordeel het vervolgens als boswachter/beleidsadviseur van ANB (tip: www.natuurenbos.be/inhoudelijke-criteria(opent nieuw venster)).

Ingevuld formulier kapmachtiging ter illustratie: 2019_NMTbasis_Wetgeving_oef2_KM.pdf