Het belangrijkste kenmerk van leeftijdsklassenbeheer is het streven naar een gelijkmatige leeftijdsverdeling. De Franse term voor leeftijdsklassenbeheer, “futaie régulière”, maakt dit onmiddellijk duidelijk. Om dit te bereiken wordt het bosbedrijf voortdurend gespiegeld aan het theoretische ideaalbos dat het normaalbos genoemd wordt.
Aangezien ieder jaar de leeftijdsverdeling en oppervlakteverdeling hetzelfde zijn en in dit ideaalplaatje ieder jaar evenveel gedund, gekapt, geplant en verzorgd moet worden, is zowel de oogst als de werkvoorraad – in theorie – ieder jaar precies hetzelfde.
Het reguliere beheer in dit bos volgt voor iedere opstand - na de verjonging - veelal het getoonde schema. Een fase van volumeopbouw van de opstand, waarin zo nodig in het begin nog verzorgende ingrepen worden gedaan, wordt na enkele tientallen jaren gevolgd door de dunningsfase. Aan het eind van de omloop wordt de opstand in zijn geheel verjongd. Dankzij de vlaktegewijze werkwijze volgen typen werkzaamheden zich gedurende de omloop op, de hele eenheid van beheer bevindt zich immers in dezelfde ontwikkelingsfase.
Lees meer over leeftijdsklassenbeheer
Andere beheerbenaderingen
Lectuur
Jansen, J., Boosten M., Cassaert, M., Cornelis, J., Thomassen, E., Winnock, M. (2018). Praktijkboek Bosbeheer. Uitgave van Inverde (Vlaanderen) en Stichting Probos (Nederland).