Bossen in Vlaanderen
Als ANB medewerker is het van groot belang te kunnen bepalen of een vegetatie juridisch als bos wordt gedefinieerd of niet.
Is een vegetatie juridisch bos dan gelden er specifieke regels die beschreven zijn in het Bosdecreet en haar uitvoeringsbesluiten. Buiten bossen speelt het Bosdecreet niet maar gelden andere regels om de natuur te beschermen. Dit maakt de wetgeving met betrekking tot natuurbehoud zo complex. Daarom wordt hard ingezet op een integratietraject dat op termijn streeft naar een eenvoudige en eenvormige regelgeving voor alle types natuur. Hierbij zullen alle relevante aspecten uit het Bosdecreet (o.a. bosbehoud, bosbescherming, compensatieregeling) worden overgenomen in het Natuurdecreet. Het traject is in volle gang. Voorlopig zijn er een aantal artikels overgenomen in het Natuurdecreet (o.a. het principe van multifunctionaliteit van natuur en de regeling van de nieuwe natuurbeheerplannen). Het Bosdecreet blijft dus voorlopig van kracht.
Wat is (juridisch) een bos?
Het Bosdecreet bevat in art.3 een definitie van het begrip ‘bos’. Deze luidt:
grondoppervlakten waarvan de bomen en de houtachtige struikvegetaties het belangrijkste bestanddeel uitmaken, waartoe een eigen fauna en flora behoren en die één of meer functies vervullen.
Daarenboven worden een aantal oppervlaktes die niet volledig voldoen aan de definitie toch juridisch aan bos gelijkgesteld en worden anderzijds ook een aantal met bomen bezette oppervlaktes expliciet uitgesloten ook al voldoen ze aan de definitie.
Om juridisch van een bos te spreken is er dus een terrein nodig, dat met bomen bezet is en waar een zekere bosambiance aanwezig is. De multifunctionaliteit is altijd gegarandeerd (alle bomen vervullen meerdere functies, denk maar aan houtproductie, zuurstofproductie, CO2 en fijnstofcapatatie, biodiversiteit,....).
Er is bijgevolg geen enkele link tussen de ruimtelijk bestemming (bv. woonzone, industriegebied, agrarisch gebied,...) en het voorkomen van bos.
Eender waar in Vlaanderen waar bomen het hoofdbestanddeel uitmaken van een terrein en er bosfauna en -flora aanwezig is, kan dit terrein juridisch als bos worden beschouwd.
Een groep bomen in een tuin in de bestemming woongebied (rode kleur op de bestemmingsplannen) of op een industrieterrein in de bestemming industriegebied (paars op de bestemmingsplannen) kan dus perfect juridisch als bos beschouwd worden.
Wordt een vegetatie juridisch als bos beschouwd dan zijn de regels van het Bosdecreet er op van toepassing. Dit betekent onder andere dat er machtigingen moeten worden aangevraagd als men iets in het bos wil doen dan niet in het beheerplan staat (bv. kapmachtiging voor het kappen van bomen in bossen) en dat je o.a. boscompensatie moet betalen bij 'ontbossen' van een tuin.
De eindbeslissing of een vegetatie juridisch als bos wordt beschouwd ligt bij ANB. Ben je het niet zeker? Vraag het aan ANB!
Doe de test: is dit bos of niet?
De definitie van bos met alle uitzonderingen volgens art.3 BD staat uitgebreid beschreven op de volgende trajectpagina. Maar doe eerst eens de test, je zal er meer van leren!