Het in elkaar vlechten door te buigen kan in principe al een jaar na aanplant gebeuren en is zelfs gewenst wanneer men een kruishaag gaat maken. Ook voor de heg ondoordringbaar te maken hoeft men in principe niet te wachten eer de stammetjes dik genoeg zijn om in te kappen maar kan men door te buigen en te knikken al aan de slag. Om direct genoeg volume en stevigheid te hebben wordt er ten vroegste de eerste maal gelegd na een vijftal jaar. Naar aanplant verschilt dit weinig met een andere haag of heg. Ook hier heb je wat speling met plantafstanden en plantmaat, enkele of dubbele rij. Je kan achteraf nog steeds beslissen welke techniek of liever welke beheer je zal toepassen. Enkel wie kiest voor een kruishaag beslist dit best van bij de aanplant.
Eens een haag gevlochten is komt er veel meer licht op de zoom terecht. Brandnetels, bramen, en andere kruiden profiteren hiervan en zouden nadelig de hergroei van de jonge scheuten nadelig kunnen beïnvloeden. Begrazing tot tegen de heg of maaien kan hier helpen.
Nadien kan je de haag enkele jaren scheren om extra verdichting te bevorderen en om nadien het snoei op groei principe te gaan toepassen. Als er teveel gaten ontstaan of wanneer je ervoor gekozen hebt de haag vele jaren zijn gang te laten gaan, kan de heg opnieuw gevlochten worden. Heel wat oude leggers worden er dan van tussen gehaald en met de nieuwe stevige stammen wordt er gewerkt.
Kruishagen vragen een intensiever onderhoud. Je wil de kruisstructuur blijven zien en zal de haag heel smal houden door overtollige scheuten weg te snoeien. Je kruishaag hoger maken kan ook telkens er nieuwe scheuten gevormd zijn