Heggen leggen of vlechten
Stammen en takken worden ingekapt en onder een bepaalde hoek schuin gelegd. Om de nodige stevigheid te bieden worden deze oftewel: in elkaar gevlochten aan elkaar vastgemaakt of...
Bij aanplant kan je de takken sterk gaan terugsnoeien om extra vertakkingen te stimuleren. ( start of iniatieel beheer) Let er wel op dat de kruidvegetatie de jonge plantjes niet overwoekerd. Bij minder ideale terreinomstandigheden is het beter pas het 2e jaar te gaan insnoeien.
Bij bloesemheggen wil je juist dat deze uitbundig bloeien en bessen dragen. Hoe meer je snoeit hoe minder bloei. Een plant dat op het punt staat om te bloeien stopt even met groeien. Onderhoud van deze bloesemheggen kan op verschillende manieren.
1) Of je snoeit of zaagt jaarlijks in de winter hier en daar enkele oudere en dikkere takken aan de basis. Bij deze techniek blijf je de natuurlijke habitus of groeivorm van de bloesemheg behouden, maar is praktisch niet haalbaar bij lange en grotere bloesemheggen.
2) Of je kiest ervoor om de paar jaar ( 2 a 3 jaar) de bloesemheg in te korten. Dit zal echter in veel gevallen niet meer met een gewone haagschaar mogelijk zijn. Bij voorkeur passen we hier dan het snoei op groei principe toe.
3) Of je laat de haag ongesnoeid groeien. Een bloesemheg die jaren ongesnoeid is gebleven zal ongetwijfeld heel wat natuurwaarde hebben, maar zal uiteindelijk toch meer en meer gaten beginnen te vertonen en groeikracht verliezen. Dan heb je 2 opties: afzetten of leggen.
Je gaat de heg kort boven de grond afzetten ( liefst gefaseerd) of gaat deze gaan leggen. Afzetten gaat het snelst, maar alles is dan weg en je moet zien dat de kruidvegetatie het niet overneemt. Afzetten op ongeveer 1 meter gebeurt ook heel waak, maar dit is op de lange termijn minder duurzaam. De oudere dikke stammen gaan vermoedelijk sneller inrotten dan wanneer je kort boven de grond zou afzetten. Bij hele dikke en oude heggen probeer je toch enkele exemplaren te behouden. De kans bestaat immers dat deze niet vlot meer uitschieten. Maatwerk is hier nodig.
Het voordeel van het leggen van de heg is dat je alles verjongd zonder alles in zijn geheel te moeten afzetten. Je blijft een dichte structuur behouden, maar vraagt wel de nodige kennis en vaardigheid.