Leerdoelen van deze module
- Je kunt de verschillende houtkwaliteiten van volwassen, staande bomen identificeren.
- Je kunt elite bomen selecteren voor kwaliteitshoutproductie in jonge opstanden.
Les 1 - Wat is (top)kwaliteitshout? (5 min)
Als de huidige trend zich doorzet en van de bosbeheerder verwacht wordt dat hij zich inspant voor een multifunctioneel bosbeheer dat inkomsten uit houtoogst combineert met het bereiken van de gewenste natuurkwaliteit, betekent dit dat de economische (hout)waarde geconcentreerd moet worden in zo weinig mogelijk bomen van hoge kwaliteit.
Zo hoeft niet elke m² bos bij de productie betrokken te worden en is er voldoende ruimte voor spontane bosontwikkeling.
In de volgende video leert u wat wij onder houtkwaliteit verstaan.
Les 2 - Ontdek de mogelijke houtgebreken in volwassen, staande bomen (10 - 20 min)
In hedendaagse, natuurgetrouwe bosbouw, gericht op het concentreren van de productie van hout van hoge kwaliteit in een zeer beperkt aantal elitebomen, is het van groot belang om aan het einde van hun groeiperiode een goede opbrengst te behalen. Het identificeren van de bomen van hoge kwaliteit wanneer zij hun beoogde diameter bereiken, is een van de belangrijkste vaardigheden waarover een moderne bosbouwer moet beschikken. Voor sommige soorten is er een korte periode waarin ze de kans krijgen, andere kunnen langer blijven staan dan hun doeldiameter en wat ouder worden zonder dat hun waarde vermindert.
In de volgende interactieve illustratie(opent nieuw venster) kunt u alles te weten komen over de mogelijke gebreken in volwassen, staande bomen die de prijs van het hout zullen doen dalen.
Les 3 - Instructie om de ideale toekomstboom te selecteren aan het einde van de kwalificatie- of begin van de dimensioneringsfase (10 - 20 min)
Bij de selectie van toekomstbomen aan het einde van de kwalificatie of het begin van de dimensioneringsfase, moet een beoordeling worden gemaakt van hun potentiële toekomstige houtkwaliteit. Dit is geen gemakkelijke taak en gaat gepaard met de nodige onzekerheden.
In deze fase kunnen evenwel met zekerheid worden afgewezen :
- niet-vitale bomen,
- te sterke kromming,
- te veel of te dikke takken,
- vork op geringe hoogte
- of andere duidelijke gebreken aan de stam zoals vorstscheuren.
Om het percentage houtgebreken tot een minimum te beperken, moet de beheerder de volgende zaken in orde hebben:
- Bomen groeien volgens de gewenste en optimale standplaatsomstandigheden
- Zorgen voor een goede begeleiding van kwaliteitsbomen (goed lichtklimaat, natuurlijke taksterfte dankzij voldoende kroonsluiting voor de jonge bomen, wildbescherming ...).
- Toepassen van een goede bosbehandeling op het juiste moment (snoeien, dunnen ...)
In de volgende interactieve illustratie(opent nieuw venster) verkent u een beoordelingsfiche om u te begeleiden bij de selectie van toekomstige teeltbomen op het terrein.