MTA - casus populier

De signaalfunctie van pioniers onder de ectomycorrhizasymbionten

Tijdens een zomerstorm waaide in een rij van zo’n 50 populieren naast een dijk een tiental exemplaren om, waarvan de stamvoet ernstig aangetast bleek te zijn door de echte honingzwam (Armillaria mellea). Bij nader onderzoek bleek het mycelium het kernhout net onder maaiveld volledig te hebben afgebroken (witrot) en werden niet alleen rhizomorfen, maar ook adventiefwortels rondom de stamvoet aangetroffen. Een inventarisatie van macrofungi rondom de stamvoeten wees uit dat de adventiefwortels door pioniersymbionten gekoloniseerd waren, die met talrijke vruchtlichamen aanwezig waren: de populiervezelkop (Inocybe squamata), de radijs- of populiervaalhoed (Hebeloma crustuliniforme sensu lato, inclusief H. populinum) en de grijze slanke amaniet (Amanita vaginata).

Achteraf bezien vormde de aanwezigheid van deze macrofungi een aanwijzing voor de adventiefwortels, die massaal rondom de stamvoet gevormd waren en bleek het een over het hoofd geziene waarschuwing te zijn voor dreigend windworpgevaar als gevolg van volledige ondermijning van de stamvoet en de wortelaanzetten.

Bron: Keizer, G.J. (2015). Mycological Tree Assessment - Geen bomen zonder zwammen. Brussel: Inverde.(opent nieuw venster)

Inocybe squamata
Inocybe squamata (G.J. Keizer)
Hebeloma crustuliniforme
Hebeloma crustuliniforme (G.J. Keizer)
Amanita vaginata
Amanita vaginata (G.J. Keizer)