Fietstocht specialisatie beleid en advies - overzicht stopplaatsen

Hieronder vinden jullie een overzicht van de verschillende stopplaatsen die we de voorbije jaren aandeden tijdens de fietstocht voor de specialisatie natuurmanagement - advies en beleid. 

  • Nieuwe tramlijn tussen dubbele bomenrij in de Parklaan recht tegenover het Delphine Boëlparkje. Bespreking grote projecten en input ANB.
  • Het 'sterrebosje' aan campus De Sterre: bouwplannen van UGent in bos. Bespreking en afweging vermijdbare schade binnen een projectgebied. Ruimtelijke bestemming: gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut. Universiteit vraag het project aan. Geen ontheffing nodig voor de ontbossing, aangezien 'werk van algemeen belang' nl. 'scholenbouwprojecten en de bouw van universitaire instellingen, met inbegrip van internaten en studentenkamerwoningen', zie BVR handelingen van algemeen belang(opent nieuw venster).
  • Hoge School Gent: op het terrein naast de terreinen van HoGent worden/werden een aantal nieuwe gebouwen gebouwd. Het betreft een ontbossing op een terrein met ruimtelijke bestemming woongebied en gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen. Ontheffing is hiervoor wel nodig aangezien geen werk van algemeen belang. Bij meer schade/ontbossing legt ANB op om opnieuw te bebossen. 
  • Voskenslaan, tijdelijke natuur. Meer info: https://natuurenbos.vlaanderen.be/natuur-wijzigen/tijdelijke-natuur(opent nieuw venster)
  • Overmeers: natuurcompensatie voor de aanleg van het rondpunt en wegen. Meer info vindt u o.a. in deze folder (opent nieuw venster)en online.
  • Overmeers - grens met bebouwing en tuinen: vertuining van stukjes bos in de tuinen die uitlopen op het natuurgebied. Discussie of de bomen in de tuinen juridisch als bos wordt gezien of niet. Welke vergunning is nodig voor het kappen van een aantal bomen in die tuinen: omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (ontbossing) of kapmachtiging?
  • Stukje rietveld ingesloten door wegen (koekjestijd!). Het gaat om een bufferbekken voor wateropvang. Riet komt er spontaan in. Is trouwens een verboden te wijzigen vegetatie (art. 7 BVR(opent nieuw venster) vegetatiebesluit). Normaal onderhoud kan volgens de code goede natuurpraktijk (zie bijlage bij omzendbrief LNW/98/01(opent nieuw venster))
  • Natuurvriendelijke oevers langs de Leie. Alternatieven voor schanskorven met stenen.
  • Schuilhokken en de verpaarding van Vlaanderen. Schuilhokken in natuurgebied: zowel volgens de stedenbouwkundige wetgeving als de natuurwetgeving vergunningsplichtig. Dit betekent dat de eigenaar zowel een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen als een omgevingsvergunning voor vegetatiewijzigingen moet aanvragen voor het plaatsen ervan (er zijn evenwel uitzonderingen, zie cursus). Max 2 paarden per ha, hangt ook af van de toestand van het terrein.
  • Boom met tonderzwam (was een stop in 2016-2018 en 2020 daarna niet meer): acuut gevaar of niet? De tonderzwam is er in 2020 'afgevallen' maar de boom staat er in 2020 nog steeds. Werd nochtans in 2015 gevraagd om als 'acuut gevaarlijk' te mogen kappen. Staat er in 2022 niet meer. 
  • De Assels: aanleg wandelpad, zonder duikers, met zicht op het natuurgebied. Zonder plaatsing van een enorme afspanning (werd door de natuurorganisatie gevraagd om honden uit het gebied te weren). Er zijn geen problemen in het gebied.  
  • Verdubbelen spoorwegtracé: kiezen voor minst schadelijk plaats + onderhandelen over zo natuurvriendelijk mogelijke inrichting. In 2022 niet besproken.
  • Langs de leie: aanleg steigers langs oevers die als natuurgebied zijn ingekleurd op de bestemmingsplannen.
  • Kappen van een aantal bomen in het kader van landbouwbedrijfsvoering: omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Zal goedgekeurd worden als de bestemming agrarisch gebied is (landbouwbedrijfsvoering is hier 'het realiseren van de bestemming'). Aanvrager moet de aanvraag goed motiveren (bv. machine te breed, kan niet meer op het perceel om landbouw te bedrijven). Is de bestemming natuurgebied dan is dit geen argument (landbouwbedrijfsvoering is er immers niet 'het realiseren van de bestemming').
  • Platgetrappelde weides door slechtverzorgde paarden: moeilijk te bewijzen wat de oorspronkelijke toestand van de weide was. Werd in 2022 niet besproken.
  • Afbraak woning waarin vleermuizen bleken te zitten. Pas op! Soortenbesluit (en Europese wetgeving beschermt deze dieren strikt). Werken moeten worden stilgelegd tot na uitvliegen van de dieren. 
  • Sleewagenstraat Sneppemeersen. Omvorming verlaten camping tot natuurgebied. Meer info: https://persruimte.stad.gent/172315-stad-gent-koopt-verlaten-camping-in-de-sneppemeersen-om-vijfde-groenpool-te-realiseren(opent nieuw venster)
  • Rest stukje bos in centrum Gent, woongebied, zal in de toekomst gekapt worden voor woningbouw. Is perfect legaal, want in woongebied kan ontbost worden volgens het bosdecreet (is een van de uitzonderingen op het ontbossingsverbod) mits bekomen van omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (ontbossen) en realiseren van boscompensatie. Het gaat om een nat stuk bos (tgo de spoorweg). Vooraleer de bouwwerken uit te voeren moet een 'waterstudie' worden uitgevoerd waarin bekeken wordt of het bos geen nadelige effecten zal hebben van o.a. de bemaling die zal gebeuren om de bouwput te maken. De studie is net af (in 2022). ANB volgt dit zeker verder op.  

Fotocollage

Fotocollage van de voorbije fietstochten vind je hier.

Geschreven door:

Overzicht stopplaatsen fietstocht