Netwerk van Oude Aftakelende en Dode bomen (OAD)

Netwerk van Oude Aftakelende en Dode bomen (OAD-netwerk)

In veel bossen komt de vervalfase niet of nauwelijks voor. Net deze fase is van groot belang voor de biodiversiteit in bossen. Het aanleggen van een netwerk van Oude, Aftakelende en Dode bomen (OAD) stimuleert de ontwikkeling van de vervalfase. Een OAD-netwerk heeft als doel een leefgebied te creëren voor soorten die zijn gebonden aan de aftakelingsfase van bomen en bos. In het netwerk wordt een deel van het bos de kans gegeven oud te worden en af te takelen. Daarnaast wordt de voorraad dood hout op peil gebracht en gehouden. Een habitatnetwerk bestaat uit bosrefugia, habitatboomgroepen, habitatbomen en dood hout in alle stadia van vertering, zowel staand als liggend.

. (Landesforsten Rheinland Pfalz)

Bosrefugia

Een bosrefugium is een stuk bos tussen de 1 en 3 hectare groot, waar geen beheer plaatsvindt. Samen vormen de refugia in een bos de basis van het habitatnetwerk. Deze worden definitief aangewezen.

Habitatboomgroepen

Het clusteren van dood hout in habitatboomgroepen levert verouderingseilanden op, die als stapstenen dienen tussen refugia. Tevens vergemakkelijkt het concentreren van dood hout de bosexploitatie. Als richtlijn geldt dat er per 3 hectare, 1 habitatboomgroep wordt aangewezen. De habitatboomgroepen staan dan gemiddeld op 170 meter afstand van elkaar. Bij de selectie is ruimtelijke verdeling wel ondergeschikt aan de kwaliteit; het beter is om aan te sluiten bij de bestaande habitatstructuren.

Markering van een habitatboom

Habitatbomen worden meestal met een gegolfde lijn rond de stam gemarkeerd om hun ecologisch belang binnen het bosbeheer op terrein zichtbaar te maken. Soms worden ook metaalplaatjes of een hoofdletter H gebruikt.

logo interreg