Vergroen speelplaatsen

Niet alleen kinderen bewegen op speelplaatsen

De roep van jonge ouders voor meer groen op de speelplaatsen leidt tot meer belangstelling voor ontharden en vergroenen in de Vlaamse lokale basisscholen? Overheden, directies, leerkrachten en ouders bewegen mee om deze nodige vergroeningsgolf te realiseren.

Als lokaal bestuur kun je mee de motor zijn om dit te faciliteren. Dit kan op verschillende manieren. Je kan een subsidie voorzien voor schoolspeelplaatsvergroening, je kan bijspringen met ‘groenexpertise’, je kan technisch materiaal voorzien, je kan als regisseur optreden, …

Een mooi voorbeeld hiervan is de stad Hasselt. 

Stad Hasselt stapte met elf Hasseltse basis- en secundaire scholen in een project om hun speelplaats klimaatrobuuster, meer biodivers én gezonder in te richten. Na een uitgebreide inspraak- en ontwerpfase volgde de eigenlijke ontharding. Benieuwd naar het resultaat? Zie https://www.hasselt.be/nl/ontharden-speelplaats(opent nieuw venster)

Groene speelplaats (VVOG)

Draaiboek voor een klimaatbestendige schoolomgeving

De beste praktijktips uit 42 scholen

In 2018 en 2019 begeleidde het Departement Omgeving 42 scholen bij de transformatie van grijze speelplaatsen tot klimaatbestendige speel- en leerplekken. In het kader van de projectoproep ‘Proeftuinen ontharding’ zorgden diverse experten voor ondersteuning op het vlak van visieontwikkeling, participatie, ontwerp, projectfinanciering, vergunningen, werfbeheer, onderhoud, …

Het draaiboek geeft heel veel handige tips, inzichten en praktijkvoorbeelden van pioniers die het hele proces hebben doorlopen, en die oplossingen vonden voor specifieke uitdagingen.

Voor elke school die een kindvriendelijke en klimaatbestendige speel- en leeromgeving wil creëren

Een speelplaats of schoolomgeving ontharden heeft heel wat voordelen en daar gaat dit draaiboek dieper op in. Net als bij alle andere projecten van het programma Vlaanderen Breekt Uit vangt ontharden mee de gevolgen van klimaatverandering op in Vlaanderen, een van de meest verharde gebieden van Europa. Het heeft ook een uitgesproken positieve impact op het welzijn, de gezondheid en de vorming van kinderen en de bredere omgeving van een school met een buitenprogramma.

Zelf aan de slag met bouwstenen

Een speelplaats ontharden is vaak geen lineair proces. Daarom biedt dit draaiboek informatie waarnaar ouders, leerkrachten, schoolbesturen of overheden op elk ogenblik kunnen teruggrijpen. Dat kan zowel gaan over het maken van een eerste (participatief) ontwerp, maar even goed over het zoeken naar bondgenoten en financiering of over praktische problemen bij het onderhoud. Het bevat ook een lijstje met organisaties die kunnen helpen.

https://omgeving.vlaanderen.be/nl/aan-de-slag/speelplaatsen-ontharden-draaiboek-voor-een-klimaatbestendige-schoolomgeving(opent nieuw venster)