Een demo-muur of -tuin spreekt voor zichzelf, het is een muur of tuin waar verschillende vergroeningsmogelijkheden worden gedemonstreerd. Het is vaak de eerste stap die inwoners en bedrijven aanzet om de eigen gebouwen te gaan vergroenen.
Het kan mensen op een andere manier doen kijken naar vertrouwde of nooit eerder opgemerkte structuren. Het geeft tevens ook de mogelijkheid muur/gebouw en klimhulp perfect te matchen zodat het mooiste en meest duurzame resultaat kan bereikt worden.
De grootte, ligging en bodem van de demotuin zal sterk bepalen welke planten er zullen gedijen. Een zongerichte locatie met een bodem bestaand uit zandleem of zand leent zich erg goed om verschillende zaken te illustreren. Zo kan bijvoorbeeld een kleine talud worden afgegraven of een heuveltje worden aangelegd waar grondnestelende bijen hun nestgang kunnen graven. Fruitbomen en bloeiende hagen kunnen gebruikt worden om de tuin te omzomen, deze zorgen voor bloei en schaduw. Een border met bloeiende vaste planten illustreert hoe je met verschillende planten een bloeiboog creëert doorheen het jaar. Bloemrijk gazon of bloemrijk grasland met paadjes nodigen de bezoekers uit om tussen de grassprietjes op zoek te gaan naar bijen. Een bijenhotel of kunstwerk geven de demotuin extra cachet. Met infoborden (of bordjes) wordt uitgelegd wat er te zien is in de demotuin en hoe je thuis zelf aan de slag kunt.
Werkwijze:
- Locatie selecteren
- Beplantingsplan en ontwerp opmaken rekening houdend met bloeiboog en noden van bijen
- Beplanting uitvoeren, opvolgen en beheren
- Communiceren naar het brede publiek, duidelijk maken wat de bedoeling is
- Installeren infoborden of eyecatchers zoals bijenhotel of kunstwerk
Communiceer over de demotuin via gemeentelijke kanalen, nodig inwoners uit om ze te ontdekken, organiseer een feestelijke opening, deel regelmatig tips uit de tuin, communiceer ter plaatse met infoborden en naamplaatjes bij de planten, inspireer inwoners en andere lokale besturen