Grondwaterchemie in de Dijle, IJse, Laan en Vaalbeek

De chemische samenstelling van het grondwater is hier mineraalrijk als gevolg van de geohydrologische karakteristieken van de ondergrond. Andere alluviale systemen in de omgeving met dezelfde geohydrologische setting, zoals het Torfbroek, Molenbeekvallei of Kastanjebos in het noordwesten, het Hallerbos en de Duling nog verder naar het westen of de Snoekengracht in het oosten hebben nog hogere mineralenconcentraties hoewel ze grondwater ontvangen uit dezelfde watervoerende lagen. Dat betekent dat de mineralenconcentraties in de watervoerende laag () niet homogeen verspreid zitten. De Dijlevallei en de Doode Bemde worden met andere woorden gevoede met het minst mineraalrijke grondwater van alle (onderzochte) natuurgebieden die gevoed worden met deze watervoerende laag. 

De voorbije decennia is dat sulfaatgehalte opmerkelijk gedaald op de meeste locaties in dit gebied, vermoedelijk als gevolg van vele beleidsmaatregelen (mestactieplannen, drinkwaterbeschermingszones, kwetsbare grondwaterlagen, waterzuivering, …). Dat betekent dat veranderingen in grondwaterchemie in het infiltratiegebied zich vrij snel vertalen in veranderingen in grondwaterchemie in het kwelgebied. Anders gezegd, vervuiling (bv door overbemesting) van het grondwater in het infiltratiegebied, leidt tot met nutriënten aangerijkte kwel in de valleigebieden en uittredend grondwater in bronnen. Omwille van het belang voor drinkwaterproductie betreftis hele ruime regio destijds afgebakend als kwetsbaar voor verontreiniging. Hierdoor werden er speciale maatregelen genomen om infiltratie van voedingsstoffen -overbemesting- vanuit landbouw, en dan met name nitraat, terug te dringen. Dat lijkt ook te hebben gewerkt in deze regio.

Voor het zuidelijke deel van de SBZ-H-deelzone zijn er veel minder (recente) gegevens voor handen maar in algemene termen kan gesteld worden dat het grondwater daar een ietsje mineraalrijker is.

Vroeger, periode1990-2000 werd regelmatig aanrijking vastgesteld voedingsstoffen in het grondwater. Door de inspanningen op het vlak van rioleringen, maatregelen als gevolg van de kwetsbaarheid van de watervoerende lagen dit gebied voor in de voorbije jaren is deze situatie grondig verbeterd.