Met een injectiepistool wordt 5 ml van een glyfosaatoplossing (13,5 g glyfosaat/liter water) geïnjecteerd in elke stengel die voldoende dik is (> 1,5 cm) net onder de eerste of tweede knoop boven het maaiveld. Stengels die te klein zijn, worden handmatig verwijderd. De aanbevolen bestrijdingsperiode loopt vanaf 15 augustus tot en met 15 september, wanneer de plant belangrijke hoeveelheden nutriënten transporteert naar de rizomen om ze hier op te slaan voor de winter.
Deze behandeling zal het ondergrondse deel van de plant sterk verzwakken, maar toch bestaat de kans dat wortelstokken in de daaropvolgende jaren nieuwe stengels vormen. Daarom wordt de injectie van glyfosaat enkel toegepast in combinatie met mechanische methodes. Tijdens het jaar van de behandeling wordt niet gemaaid. Het maaien verstoort het transport van de glyfosaatoplossing naar de wortelstokken.
Let op! Omdat pesticiden gebruikt wordt, gelden volgende randvoorwaarden(opent nieuw venster):
[1] www.steminjectionsystems.com(opent nieuw venster), een aangepast injectiepistool voor vee kan gebruikt worden
De uitgespitte stengel- en wortelstokdelen worden best afgevoerd naar een gecertificeerd composteringsbedrijf.
Voor de injectie van een glyfosaatoplossing[1] bij invasieve duizendknoop (Japanse, Sachalinse en Boheemse duizendknoop) hoeft geen afwijkingsaanvraag ingediend worden zolang de voorwaarden(opent nieuw venster) gerespecteerd worden. Het productgebruik dient wel bijgehouden te worden[2]. Deze generieke afwijking wordt jaarlijks aangepast aan nieuwe inzichten en bekrachtigd per Ministerieel Besluit.
Wie toch wil afwijken van de voorwaarden uit de generieke afwijking (bv. bladverneveling), dient een specifieke afwijking aan te vragen volgens ‘procedure 3(opent nieuw venster)'. Een afwijkingsdossier met de aanpak dient te worden opgesteld en goedgekeurd door de bevoegde verantwoordelijke of officiële vertegenwoordiger (College van burgemeester en schepenen, directeur…). Het dossier kan vervolgens ingediend worden bij VMM, die zijn beslissing zal meedelen uiterlijk drie maand na het indienen van het dossier. Steeds dienen de gebruikte hoeveelheden pesticiden te worden bijgehouden in de hierop volgende vijf jaar.
[1] De lijst met toegelaten producten kan geraadpleegd worden op de website www.fytoweb.be(opent nieuw venster) (via de knoppen gewasbeschermingsmiddelen, toelatingen raadplegen en ziekte/plaag/onkruid)
[2] Specifiek voor openbare besturen geldt dat zij hun pesticiden gebruik vóór 1 april van het volgende gebruiksjaar (online) moeten rapporteren met de vermelding van het afwijkingsnummer dat in de lijst te vinden is.