Amelanchier is een mogelijke waardplant voor bacterievuur (Erwinia amylovora). Volgens de Belgische wetgeving (KB van 23 juni 2008) moeten ziektehaarden van bacterievuur (Erwinia amylovora) opgeruimd worden door de zieke plantendelen weg te snoeien, tot minstens 50 cm onder de zichtbare aantasting. Indien nodig moeten aangetaste planten volledig verwijderd worden. Het snoeihout moet vernietigd worden (niet gecomposteerd of versnipperd).
grote struik tot kleine meerstammige boom, moeilijk om takvrije stam te krijgen
- overvloedige vruchtval kan problemen geven op voetpaden, enz. - kan zeer dominant verjongen, vooral op zandige, zure bodem
veel verwarring over taxonomie: * synoniem van A. candensis, A. Grandiflora * wrongly referred to the following species: A. canadensis, A. laevis and A. confusa * Drents, Canadees en Amerikaans krentenboompje zouden maar één soort zijn * This taxon is not currently known to occur in the wild in America and is presumed to be of hybrid origin (A. laevis x A. canadensis)
6-9 m, vaak meerstammig
Fijn en oppervlakkig wortelgestel
Vanuit struikvorm uitgroeiend tot kleine boom; oudere exemplaren vormen horizontaal spreidende takken
De precieze oorsprong van de in Vlaanderen ingeburgerde planten is onzeker. Volgens sommige auteurs zou het een Amerikaanse soort zijn, volgens anderen een in Europa ontstane mutant van een Amerikaanse soort. Merkwaardig genoeg ontbreekt Amerikaans krentenboompje nagenoeg volledig in Wallonië (althans als ingeburgerde soort). Het wordt er hoogstens nu en dan eens verwilderd gevonden.
Enkele decennia geleden werd Amerikaans krentenboompje massaal als sierstruik aangeplant, onder meer wegens haar uitbundige bloei en fraaie herfstverkleuring. Door bessenetende vogels werd de soort vervolgens verspreid. Het is ondertussen in Vlaanderen een vrij algemene soort, waarvan het merendeel van de vindplaatsen zich in de Kempen situeert. Daarnaast is de soort ook vrij frequent aanwezig op de zure zandgronden van het Brugse Houtland.
Bodemeisen zijn gering
Niet te nat
geen literatuurgegevens beschikbaar voor deze parameter, dit is een benadering volgens liefst enigzins kalkhoudend
geen literatuurgegevens beschikbaar voor deze parameter, dit is een benadering
verdraagt halfverharding
De bast en takken zijn in de winter opvallend grijs gekleurd
Witte bloemen in losse, bijna opstaande bloemtrossen
Blauwzwarte, berijpte bessen
De vruchten smaken zoet en sappig
Amelanchier lamarckii staat op Bijlage 2 in de Gedragscode voor gebruik van invasieve planten in België. Dit betekent dat Amelanchier lamarckii nog mag verkocht en aangeplant worden, maar met de nodige voorzichtigheid in de buurt van biotopen waar hij invasief kan worden: heidegrond (droge en vochtige), venige milieus (veen en veenbossen), graslanden op zure gronden, bossen (eik, beuk) op zure grond, bossen op kalkrijke bodems, bosranden. Op basis van de lijst invasieve planten in België werd in overleg met de groensector een Gedragscode ontwikkeld. In deze Gedragscode zijn de invasieve planten ingedeeld in een consensuslijst (Bijlage I) en Bijlage II. De consensuslijst omvat alle invasieve soorten (inclusief cultivars en variëteiten) waarover met de groensector tijdens de rondetafelgesprekken een unaniem akkoord werd bereikt om de verkoop/aanplant stop te zetten. De meeste soorten van de consensuslijst zijn wijdverspreid en hebben een sterk negatief effect op de biodiversiteit zoals Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw, Amerikaanse vogelkers, grote waternavel,... Op deze lijst staan 28 soorten, die ongeveer 50% van alle invasieve plantensoorten in België vertegenwoordigen. De overige invasieve planten zijn opgenomen in Bijlage II, hierin zijn de soorten opgenomen waarvan hun impact in België gering is of de soorten die enkel in zeer specifieke natuurlijke milieus invasief worden. Deze soorten kunnen, mits in acht name van enkele voorzorgsmaatregelen/aanbevelingen betreffende aanplant/onderhoud (rhizoombegrenzer, verwijderen bloemen voor zaadzetting), toegepast worden. Bij aanplant wordt aanbevolen om deze planten niet in de buurt van gevoelige biotopen, waar ze invasief kunnen worden, te plaatsen. Voor meer informatie zie www.alterias.be(opent nieuw venster)
De bessen zijn zeer geliefd bij vogels
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.