En, viel het mee?
Het opzoeken van soortinformatie online valt meestal mee. Vrij snel vind je antwoorden op je vraag, toch als het goed onderzochte soorten betreft. Toch ben je niet zeker dat de informatie correct is. Hoe weet je nu dat de bron te betrouwen is? In de les bespreken we alvast enkele bronnen. Daarnaast vraagt het wat kennis om sommige resultaten te interpreteren. Wat betekent een groeicoëfficient van 0.5 bij Wild zwijn, en hoe vertaalt zich dat in beheerjacht? Als Oranjetip forse waardplanten nodig heeft, hoe kan ik daar als beheerder voor zorgen? En hoe varieert de stroomsnelheid in een beek en hoe beïnvloedt dat de Kleine modderkruiper? We geven hieronder puur ter informatie een overzicht van een aantal betrouwbare online bronnen. Die lijst is uiteraard niet volledig.
Algemene opzoektips zijn:
- Gebruik de recentste bron: er is de laatste jaren veel ontdekt over het leven van bedreigde soorten. Wat vroeger als een waarheid gold, is dat vaak nu niet meer. Probeer je niet te baseren op bronnen die ouder zijn dan ongeveer 10 jaar.
- Veel prentjes versus veel tekst. Boeken met veel foto's moeten verkopen aan een breed publiek. Tijdschriftartikels of wetenschappelijke rapporten met veel tekst zijn bedoeld voor professionals. Raad eens waar de meest waardevolle dingen in staan voor een natuurbeheerder?
- Je weet nooit alles. Ook al lees je het vuistdikke boek: " de ecologie van soort X", nog zullen er dingen zijn die je niet zal weten over soort X omdat het nog niet ontdekt is. Ga ervan uit dat je kennis minstens onvolledig en soms zelfs gewoon fout is. Zelfs op ecopedia!
- Soms gaan er achter een kleine zin enorme implicaties schuil. Als er ergens staat dat "onvoldoende insecten en dus kuikenvoedsel" het probleem is voor een bepaalde vogelsoort, stop dan niet met verder zoeken. Wat wordt bedoeld met 'onvoldoende'? Wie heeft dat ontdekt en wat is dan wel voldoende, hoe bereiken we een habitat met voldoende voedsel? En over welke insecten spreken we dan? En op welke manier moeten die bereikbaar zijn voor de kuikens? Etc etc. Met oppervlakkigheden komen we nergens.
-
Google
gewoon eens zoeken op het internet is een goede start. Vergeet niet dat er ook veel onzin is te lezen, vooral door zelf verklaarde specialisten - Google scholar(opent nieuw venster)
De wetenschappelijke versie van google. Hier zoek je best in het Engels. Zeker niet alle wetenschappelijke artikels zijn hier te vinden, maar er komen toch regelmatig leuke dingen bovendrijven. Vergeet niet dat een onderzoek gevoerd in het buitenland en in andere omstandigheden niet steeds toepasbaar is ion onze regio. -
Onderzoeksinstellingen
Er zijn instellingen die betaald worden om soorten te onderzoeken, hun verspreiding, ecologie etc... Dat kunnen universiteiten zijn maar in Vlaanderen is vooral het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek(opent nieuw venster) actief op dit vlak. In Nederland is dat Alterra(opent nieuw venster). Nadeel is dat de informatie dikwijls in rapporten zit verwerkt en niet steeds makkelijk te vinden is.
Nederland heeft een traditie in onderzoek door professionele werkgroepen, iets tussen ons INBO en een natuurorganisatie in. Deze hebben dikwijls fantastisch interessant onderzoek gevoerd.- Sovon(opent nieuw venster) voor vogels
- Ravon(opent nieuw venster) voor vissen, amfibieën en reptielen
- Zoogdiervereniging(opent nieuw venster)
- Vlinderstichting(opent nieuw venster) voor vlinders en libellen
-
Werkgroepen en natuurorganisaties
Natuurverenigingen zijn dikwijls onderverdeeld in werkgroepen. Deze werkgroepen bestaan uit mensen die dikwijls hun hele leven wijden aan een bepaalde soort of soortgroep. Niet zelden wordt door officiële instellingen beroep gedaan op deze 'hobbyisten' of werkgroepen. Informatie verspreid door deze organisaties is meestal accuraat, maar soms gekleurd. Het is logisch dat deze mensen het opnemen voor een onvoorwaardelijke bescherming van hun soortgroep. Zo is er het bescheiden kenniscentrum van Vogelbescherming Vlaanderen(opent nieuw venster). Bij Natuurpunt(opent nieuw venster) heb je onder meer voor de volgende soortgroepen een werkgroep: Zoogdieren(opent nieuw venster) Amfibieën en reptielen(opent nieuw venster): Vlinders(opent nieuw venster) sprinkhanen(opent nieuw venster) Wilde bijen en wespen(opent nieuw venster) Vleermuizen(opent nieuw venster) Steenuilen.(opent nieuw venster) -
Ecopedia en soortgelijke websites
Er zijn diverse initiatieven om alle informatie rond soorten, vegetaties en natuurbeheer samen te brengen. Op dit moment is Ecopedia in Vlaanderen de standaard aan het worden. Alle natuurtypes, plantensoorten, BWK-types, etc.. worden er besproken. In Nederland zijn er gelijkaardige initiatieven, maar wel wat versnipperd zoals de soortenbank(opent nieuw venster), de flora van Nederland(opent nieuw venster), het portaal Natuur en Landschap(opent nieuw venster) en tenslotte, ook zeer goed Natuurkennis.nl.