QD inleiding: minder is meer
QD is een strategie binnen het natuurgericht bosbeheer. Naast andere waardevolle bosbeheermethoden gaat QD resoluut streven naar de productie van dik kwaliteitshout op een zo kostenefficiënt mogelijke...
Doel: Aan het einde van de rijpingsfase kan hout van topkwaliteit worden geoogst als die een bepaalde doeldiameter heeft bereikt. Op dat ogenblik moet reeds een nieuwe bosverjonging gevestigd zijn (vestigingsfase). De rijpingsfase begint als de boom zo'n 75-80% van zijn verwachte eindhoogte heeft bereikt. De lengtegroei van de takken valt dan duidelijk terug en daardoor is nog maar een beperkte zijwaartse kroonuitbreiding te verwachten. Nu komt het erop aan de waardeaangroei in de stam op een hoog peil te houden en aantasting of waardevermindering te vermijden. De doeldiameter van een boom is de diameter op borsthoogte vanaf wanneer de eindkap zinvol is. De doeldiameter is een minimale dikte! Naargelang van het ontwaardingsrisico en de standplaatskwaliteit kan het economisch zinvol zijn om de kwaliteitsboom in kwestie beduidend dikker te laten worden alvorens hem te oogsten. In verscheidene publicaties worden doeldiameters per boomsoort en standplaatskwaliteit opgesomd. Dit is geen algemeen geldende waarheid, maar wel een handige richtlijn voor beheerders. Als voorbeeld enkele cijfers uit de bosbouwrichtlijn van de Duitse deelstaat Saarland:
Ook in de rijpingsfase wordt de kroon van de toekomstboom nog beperkt vrijgesteld. Zo worden schaduwbomen die zich van onderaan komen opdringen, weggenomen uit de randzone van de kroon.