Voorbeelden media

Media voorbeelden

Hieronder vind je voorbeelden van de verschillende media-tools in ecopedia. Wil je ook zo een tool gebruiken op een ecopedia-pagina neem dan contact op met het ecopediateam. Dan kunnen wij helpen bij het bouwen van de media.

Gewoon een beeld

Het eenvoudigste voorbeeld van media is een gewoon beeld (foto of afbeelding). Toch kan je hier al veel mee vertellen. Wat je wil tonen schrijf je in het onderschrift. In dit voorbeeld is het duidelijk een onderschrift voor een pagina i.v.m. tuinen. Het onderschrift van dezelfde foto kan anders zijn per pagina of fiche.
Bosanemoon is een mooie witte lentebloeier. Het is een oude bosplant die ook in de bosrand staan. Een bodem met humus van boombladeren vindt hij ideaal. In tuinen zet je deze soort best onder struiken of bomen.

Een fotocarrousel en interactieve beelden

Ook deze media is eenvoudig te maken. Het is gewoon een opeenvolging van verschillende beelden. Voor volgende zaken kan je dit zeker gebruiken: - tonen van verschillende voorbeelden - een verhaal in foto (i.p.v. video). We hebben twee soorten fotocarrousels of beeldsequenties. We hebben de fotocarrousel die niet interactief is. Deze opent niet in het volledige scherm maar blijft dezelfde grootte behouden. Dan hebben we de interactieve fotocarrousel. Hierop kan je punten aanduiden die extra informatie geven. Je kan dit ook gebruiken om een interactief beeld te maken. Maar dan gebruik je maar 1 beeld i.p.v. meerdere. Op dit moment worden er bij de interactieve fotocarrousel altijd pijltjes getoond. We passen dit nog zodat dit niet het geval is bij 1 beeld. In het voorbeeld hieronder zie je een niet interactieve fotocarrousel. Je ziet ook dat er een probleem is met de pijltjes. Als we een witte achtergrond gebruiken zie je de pijltjes niet meer. Dit lossen we nog op.
Hieronder zie je een vb. van een interactief beeld gemaakt met de module voor interactieve fotocarrousels. Met deze tool kan je ook meerdere interactieve beelden na elkaar tonen. In dit voorbeeld is dit niet het geval.

Interactieve fotocollage

Via de fotocollage kan je veel voorbeelden op een leuke manier voorstellen. De gebruiken kan dan de voorbeelden ontdekken door op de afbeeldingen te klikken in de collage.

Video met tekentablet

Via de tekentablet kan je op een figuur of in een powerpoint uitleg geven zoals op een bord. De tekenhandelingen nemen we op via de software camtasia. Het geluidsfragment nemen we apart op. Beide opnames brengen we samen in het video-editeerprograama adobe premiere om er een filmpje van te maken. Dit geeft volgend resultaat.
Alles begint met de kieming van het zaad. Het zaad zuigt zich vol met vocht en celdelingen komen volop op gang. Een eikenzaailing bijvoorbeeld kan het eerste groeiseizoen rekenen op een voldoende voedselreserve uit de grote eikel. Hierdoor is licht en openheid van het kronendak in deze beginfase van zijn leven niet zo belangrijk. Voor soorten met kleine zaden zoals wilg, berk en populier moeten wel alle groeiomstandigheden meteen goed zitten.

Initiële reserves of niet, hoe dan ook is voor de verdere groei licht essentieel. Via het proces van fotosynthese worden suikers gevormd die dienen voor de opbouw van houtweefsel.

Cellen in de eind- en zijknoppen zuigen zich elk jaar in het voorjaar vol met vocht en strekken zich hierdoor uit tot nieuwe scheuten. Dit geeft aanleiding tot primaire of lengtegroei. Een boom investeert in eerste instantie in z'n hoogtegroei, daarna verschuift de focus naar diktegroei. De bladeren of naalden worden immers eerst in een zo gunstig mogelijke positie gebracht. Daarna moet de verworven positie behouden worden door dik en stevig uit te groeien en de kroon te ondersteunen.

Bomen en andere houtige planten onderscheiden zich van kruidachtige planten door secundaire groeistructuren. Secundaire groei komt voor zowel bij loof- als naaldbomen en is mogelijk dankzij een ring van weefsel dat langs de binnenzijde houtvaten of xyleem aanmaakt en langs de buitenzijde zeefvaten of floëem. Die ring heet het cambium. In onze gematigde streken geeft dit aanleiding tot jaarringen.
De houtvaten hebben als functie om water en mineralen opwaarts te transporteren, vooral in het begin van elk nieuw groeiseizoen. Dit is mooi zichtbaar in bijvoorbeeld eikenhout. In de lente maakt de eik immers vrij grote en veel houtvaten aan, in de zomer zijn deze al dunner en in de herfst en winter stopt de groei bijna volledig. Dit vertaalt zich in een duidelijke opeenvolging van donkere en lichte zones binnen elke jaarring. De zeefvaten ten slotte zorgen voor een neerwaarts transport van vooral suikers naar de wortels voor opslag. Houtvaten in het xyleem en zeefvaten in floëem kennen dus een tegengestelde stroom.

Video met of zonder voice over

Een video met voice over kan je: - eenvoudiger vertalen - zoveel keer inspreken tot het goed is. Bij een video waarin in beeld spreekt is de klankopname moeilijker en kan je enkel de opnames gebruiken die gemaakt zijn tijdens het filmen. denk dus goed na of spreken in beeld noodzakelijk is. Hier een videovoorbeeld met voice over.
Vaste ruimingspistes worden in het bos aangeduid met verfmarkeringen.
Deze verfmarkeringen worden courant gebruikt in Vlaanderen en de omringende regio’s. Inverde stelt een fiche over de merktekens beschikbaar.
De bomen die op het tracé staan, en dus plaats moeten ruimen voor de machines, krijgen verticale strepen langs 2 kanten van de boom. De ingang van de ruimingpiste aan de bosweg krijgt een hoofdletter I van ingang. Rode of oranje verf is gebruikelijk voor bomen die omgezaagd moeten worden.
De randen van de piste worden gemarkeerd met blauwe of witte horizontale strepen. Dit is extra werk voor de beheerder, maar zo is altijd duidelijk waar de machine mag rijden. De zware machines moeten tussen de horizontale strepen blijven.
Een afstand van 20 meter tussen de pistes is gebruikelijk bij volledig gemechaniseerde bosexploitatie. De afstand wordt van as tot as gemeten. De kraan van de harvester kan 10 meter ver reiken, dus op deze manier is elke boom bereikbaar zonder dat de machine de ruimingpiste verlaat.
Om de tussenafstand van 20 meter aan te houden, bestaan er verschillende trucjes. De afstand afstappen is het eenvoudigst. De tussenafstand meten met een houthakkersmeetlint is de nauwkeurigste methode.
Soms liggen er grachten in het bos, en dan kan je de pistes gemakkelijk parallel aanduiden.
Zonder richtpunten in het terrein kan een kompas helpen. Je stelt vooraf de azimuth in, zodat je telkens vanaf het begin van de piste de juiste richting kan uitzetten. Een ander trucje is om een stip op de zijkant van de boom te zetten. Als je dan op de volgende piste loopt, kan je op het zicht het verloop van de vorige piste in het oog houden.
In onoverzichtelijke percelen komt een tweede persoon goed van pas. Aan het begin en het einde van de piste bepaal je allebei de tussenafstand. Als je dan goed zichtbare werkkledij draagt, moet je alleen nog naar elkaar toe stappen en terwijl de bomen op de piste markeren.
Bij een volgende kapping moeten dezelfde ruimingspistes weer gebruikt worden, om de bodemverdichting niet te laten uitbreiden. Aan de hand van oude randmarkeringen, half overgroeide rijsporen en afwijkende vegetatie, kan het tracé van de piste weer opgezocht worden.
Hier een voorbeeld met gesproken tekst in beeld. Let op het verschil in geluidskwaliteit. Deze is mindergoed bij spreken in beeld. Maar spreken in beeld geeft natuurlijk wel meer het gevoel dat iemand iets aan jou probeert uit te leggen.

Video via screen capture

Via screen capture software (wij doen dit met camtasia) kan je het scherm van je pc opnemen. Dit kunnen we gebruiken voor de tekentablet (zie voorbeeld hierboven). Maar je kan het ook gebruiken om een presentatie op te nemen of om software te demonstreren. Hier een voorbeeld van presentatie (powerpoint) in combinatie met de tekentablet opgenomen door camtasia. Tekst is afzonderlijk ingesproken. Beide zijn dan samen in filmprogramma gebracht om video te maken.
Gele weidemier (Vildaphoto)
aan/uit - knop Husqvarna 372XP