Functiogrammen

Functiogrammen

Om een exploitatiemethode helder te omschrijven, worden in Duitsland al enige tijd gebruik gemaakt van funktiogrammen. Die geven in één oogopslag het verloop van de exploitatiemethode weer. Dit vanuit de noodzaak om steeds complexer wordende processen met een veelvoud aan mechanisatie kort en bondig voor te stellen. Hierin worden de processen weergegeven in een matrix die is opgebouwd in functie van de deelprocessen van het opwerken en van het transporteren: - In de verticale richting worden de deelprocessen van het opwerken weergegeven: vellen, onttakken, (meten) en doorkorten. - In de horizontale richting is het voorconcentreren van de velplaats tot de ruimingspiste en het ruimen over de piste tot aan de stapelplaats weergegeven. De knooppunten van deze matrix bepalen de tussenstappen van de processen: - De verticale positie bepaalt de graad van opwerken van het hout (hele boom, stam, sortiment) - De horizontale positie bepaalt de locatie van het hout (bestand of velplaats, ruimingspistes, stapelplaats of bosweg) Het sjabloon maakt het mogelijk om voor een bepaalde exploitatiemethode de niet-relevante informatie te wissen. De machines die gebruikt worden, kunnen als pictogram over de pijlen van de deelprocessen geplaatst worden. Als bepaalde processen niet continu verlopen, wordt dat aangegeven met een bol op een knooppunt van de matrix. Een voorbeeld is een lier gebruiken om hout tot aan de ruimingspiste voor te concentreren en het op een ander tijdstip met een trekker met sleepklem ruimen. Naaldhout of loofhout wordt met een pictogram aangeduid. De dikteklasse van de bomen waarvoor de exploitatiemethode bedoeld is, kan voorgesteld worden met concentrische cirkels. De afstand tussen de ruimingspistes wordt tussen haakjes vermeld. Hieronder zie je een voorbeeld van een funktiogram voor de volledig gemechaniseerde exploitatie van zwaar naaldhout met harvester en forwarder. De afstand tussen de ruimingspistes bedraagt 20 meter en de bodem is normaal berijdbaar.

. (Kuratorium fur Waldarbeit und Forsttechnik e.V.)
voorbeeld van een funktiogram voor exploitatie van korthout (Kuratorium fur Waldarbeit und Forsttechnik e.V.)
OEFENING: Kun jij voor volgende exploitatie (zie video hieronder) het functiogram invullen?
In dit perceel voorziet het beheer een eindkap van dikke eiken ten voordele van de aanwezige natuurlijke verjonging.
Om de standplaatskwaliteit te vrijwaren, werd gekozen om deze moeilijke exploitatie uit te voeren met vaste ruimingspistes. Zo wordt vermeden dat de machines kris-kras door het perceel rijden en de bodem verdichten.
Hier in het bosbestand “de Renissart” in het zuiden van Meerdaalwoud zijn er heel veel typische problemen die optreden bij exploitaties met ruimingspistes op wijde afstand.
Verschillende factoren spelen hier, allereerst natuurlijk het vellen van dikke waardevolle eiken, die zeker niet mogen kapot vallen , bepaalde velrichtingen moeten aangehouden worden, om de bomen makkelijker kunnen uit te slepen, er zijn groepjes natuurlijke verjonging gemarkeerd, die moeten zeker gespaard worden , de ruimingspistes moeten strikt gevolgd worden door de machines, de ruimingspistes zijn op kwetsbare grond gemarkeerd dus ze moeten technisch berijdbaar blijven, en we gaan een paar typische hulpmiddelen bij zware bomen moeten gebruiken zoals een hydraulische velwig of een kabelondersteunde velling.
Om alles in goede banen te leiden, worden de bomen geveld door vakmensen. Ze krijgen hierbij ondersteuning van moderne technieken en een sterke boslier. Het uitslepen gebeurt met een moderne kraanskidder, die bovendien over 6 aangedreven wielen beschikt die van tracks kunnen voorzien worden. Daardoor wordt de bodemschade op de ruimingspistes tot een minimum beperkt.

Oplossing

De oplossing van de oefening wordt geopend door te klikken op deze link