Prijsbepalende factoren
De prijszetting van rondhout is moeilijk te doorgronden, omdat hij afhankelijk is van veel – voor de bosbeheerder al dan niet bekende – parameters. Houtprijzen worden sterk bepaald...
Hout is een natuurlijke grondstof, die continu aangroeit: bomen gebruiken water, CO2 en zonlicht om de bouwstenen van hout, hoofdzakelijk cellulose en lignine, te produceren. Bomen die geoogst worden, maken plaats voor de volgende generatie, en het resthout dat achterblijft in het bestand (bijvoorbeeld kroonhout) geeft dankzij biologische afbraakprocessen opnieuw voedingstoffen aan de bodem af.
Hout is een duurzaam en hernieuwbaar materiaal, op voorwaarde dat de oogst gebeurt met aandacht voor de draagkracht van het bosecosysteem. Om een duurzaam bosbeheer te garanderen, mag niet meer hout geoogst worden dan het volume dat aangroeit. Enkel in geval van dunningsachterstand kan tijdelijk afgeweken worden van dit principe. Oogsten van hout heeft effect op verschillende aspecten van het bos en het invullen van ecosysteemdiensten: