Juist stoken

Door op een juiste manier te stoken, kan je de hoeveelheid fijn stof sterk verminderen. Daarnaast speelt ook de kachel en de schoorsteen een belangrijke rol. Daarover lees je meer bij de andere tips.

Aanmaakhout onderaan met een krant en zwaar hout bovenaan: dit produceert erg veel fijn stof! (Rollin Verlinde)

Stap af van oude gewoontes

De meeste mensen stoken verkeerd, waardoor veel rook wordt geproduceerd. En rook is fijn stof. Pas recent weet men hoe gevaarlijk het inademen van fijn stof is.
Zo is het aansteken van onder naar boven, onderaan fijn aanmaakhout en bovenaan dik hout, een belangrijke oorzaak van een rokerige schoorsteen. Daarnaast zal een brandende krant nog extra gevaarlijke stoffen toevoegen aan de rook.

De schoorsteen moet trekken

Stook niet bij windstil weer. Ook slecht gebouwde of niet onderhouden schoorstenen zorgen ervoor dat het vuur geen zuurstof krijgt of erger, dat de rook in de woning wordt geblazen.
Zorg voor een goede installatie en stook pas als er een zwakke wind staat van 5 km per uur of sterker.

De juiste manier: zwaar hout onderaan en aanmaakthout bovenaan (Rollin Verlinde)

Omgekeerd aansteken: van boven naar beneden met aanmaakblokjes

Het vuur wordt best aangemaakt op een isolerend bed van 3 cm assen, het dikke hout losjes onderaan. Stapel hierop het dunnere aanmaakhout en plaats daarbovenop één of meer bruine aanmaakblokjes die u vervolgens als eerste aansteekt. Deze manier van vuur maken wordt ook wel de Zwitserse methode of omgekeerd stoken genoemd en zorgt voor een optimale verbranding. Alle geproduceerde rook moet immers door de vlam.

Zet de verluchting volledig open

We willen een zo hoog mogelijke temperatuur, zodat we een volledige verbranding krijgen zonder rook. Dat kan enkel als het vuur voldoende zuurstof krijgt en dat betekent: zowel de schoorsteen als de luchttoevoer van de kachel volledig open. Wanneer het vuur aan het minderen is, kan eventueel de luchttoevoer van de kachel wat geminderd worden, maar de vlammen mogen daardoor niet verkleinen. Dan smoor je het vuur en verloopt de verbranding minder optimaal.

Als het vorige blok nagloeit, vullen we eenmalig bij met een nieuw blok (Rollin Verlinde)

Leg een nieuw blok op het gloeiende oude blok

Het beste is stoken met beleid, dus wanneer het vorige blok aan het nagloeien is leg je er een enkel dik blok of een tweetal gewone blokken bovenop. Niet meer. Zo vatten alle blokken snel vuur en wordt weinig rook geproduceerd.

 

 

Laat een laagje as liggen (Rollin Verlinde)

Laat een laagje as liggen

Reinig de kachel niet volledig na een stookbeurt. Het is beter dat er een isolerend laagje as van een drietal cm blijft liggen waarop je de volgende keer hout brandt. De brandtemperatuur is daardoor hoger, het is beter voor de kachel en de overgebleven houtresten verbranden de volgende keer gewoon mee. Het is bovendien minder werk!
Nog een tip: hoe witter de as, hoe beter de verbranding was.