Welke boomsoorten of herkomsten voor een klimaatonzekere toekomst?
Biedt het huidige soortenpalet en de genetische diversiteit voldoende ‘plasticiteit’ om de klimaatverandering op te vangen? Of is het nodig om andere soorten en herkomsten te...
Wanneer je kiest voor kunstmatige verjonging (aanplanten of zaaien) van boom- en of struiksoorten is het belangrijk soorten te kiezen die zijn afgestemd op de groeiplaats. Het bodemtype en de waterhuishouding zijn hierbij belangrijke factoren. Het inbo heeft voor Vlaanderen de toepassing BOBO(opent nieuw venster) ontwikkeld. Hiermee kan je opzoeken welke bodem jouw terrein heeft en welke soorten geschikt zijn om aan te planten.
Sommige boomsoorten zoals Zomereik, Wintereik en Ruwe berk zijn niet veeleisend en groeien op vele plaatsen goed. We noemen dit bodemvage soorten. Andere soorten zoals Winterlinde, Zomerlinde of Zoete kers stellen meer eisen aan hun groeiplaats.
Probeer het omliggende landschap te lezen. Vaak staat er in de omgeving een bos of bosje op een gelijkaardige plek. Kijk welke soorten hier goed groeien. Let wel op veel bossen zijn aangeplant dus zeker niet alle soorten die er kunnen groeien zijn aanwezig. Als je meer zekerheid wil over hoe voedselrijk en vochtig de groeiplaats is, kijk je best naar welke soorten kruiden en struiken zich spontaan hebben gevestigd. Info over de ecologie van onze inheemse plantensoorten vind je hier op ecopedia.
Door te kijken naar het landschap, de bodem en de reeds aanwezige soorten in de omgeving kan je ook proberen in te schatten welk natuurstreefbeeld bos thuis hoort op jouw gekozen locatie.
En hoe zit dat met de klimaatverandering ? Moeten we nu andere boomsoorten of herkomsten aanplanten uit zuidelijke streken ? Daarover zijn ook de wetenschappers het niet eens
Landbouwbodems verschillen sterk van bosbodems. Ze zijn vaak sterk bemest en bekalkt. Ze bevatten ook veel minder humus dan een bosbodem. Dat heeft voor- en nadelen. Een nadeel is dat er veel bramen, brandnetels en forse grassen kunnen groeien. Een voordeel is dat er ook boomsoorten kunnen groeien die veel mineralen nodig hebben zoals linde, haagbeuk, en ook snelgroeiende pioniers zoals cultuurpopulieren, abelen en wilgen. De combinatie van snelgroeiende pioniers en trager groeiende bomen is nu net een winnend recept en dat om verschillende redenen:
De beplantingstechnieken die je kan gebruiken om pioniers en climaxsoorten samen aan te planten, worden hier verder toegelicht.
De Keersmaeker Luc. 2019. Ontwikkeling van ecologisch waardevolle bossen op landbouwgronden. INBO-advies (opent nieuw venster)INBO.A.3803(opent nieuw venster)
Bosbouwkundig teeltmateriaal en de lijst van aanbevolen herkomsten(opent nieuw venster)
Thomaes & De Keersmaeker, 2011. Onder een tentje van populier - Populier als pionier voor natuurontwikkeling(opent nieuw venster). Natuur.focus.
Deze pagina werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU(opent nieuw venster) in het kader van het LIFE BNIP-project(opent nieuw venster).