Nieuw bos in een oogopslag
Tussen 2020 en 2024 gaan we met zijn allen voor 4000 ha bijkomend bos. Daarbij rekenen we niet alleen op de overheid, maar ook op verenigingen, bedrijven en particulieren. Benieuwd...
Om bossen aan te planten heb je zelden een vergunning nodig! Enkel als de bossen aangeplant worden in het landbouwgebied of als de bebossing de vegetatie wijzigt op terrein, dan moet je met een aantal regels rekening houden.
We verduidelijken ze hieronder.
Onder landbouwgebied verstaan we 'de voor de landbouw bestemde gedeelten van het grondgebied', nl. de ruimtelijke bestemming agrarisch gebied of daarmee gelijkgesteld bestemmingsgebied (= gele kleur op de bestemmingsplannen).
Zorgt de aanplant van bos ervoor dat vegetatie op het terrein wijzigt?
Dan houd je rekening met de complexe regelingeving rond vegetatiewijzigingen uitgewerkt in het Natuurdecreet.
Dit betekent dat:
Informeer u bij 1700.be, de gemeente of het Agentschap voor Natuur en Bos via https://www.natuurenbos.be/natuurwijzigen(opent nieuw venster).
Wil je gronden bebossen die beschermd zijn vanuit Onroerend Erfgoed? Dan vraag je best na of er een toelating van Agentschap Onroerend Erfgoed nodig is.
Heb je een andere vergunning nodig om de bebossing uit te voeren dan vraagt de vergunningsverlenende overheid advies aan Agentschap Onroerende Erfgoed en hoef jij geen toelating meer te vragen!
Bebossingen van meer dan 10 hectare zijn onderworpen aan verplichting om een Milieu-effectenrapport op te maken.
Ontheffing op deze verplichting is mogelijk ('eerste bebossing voor zover de oppervlakte 10 ha of meer bedraagt' staat op bijlage II staat van het project-MER besluit).
Meer info: https://omgeving.vlaanderen.be/wanneer-ben-ik-mer-plichtig(opent nieuw venster)