Om een propere, efficiënte en veilige verbranding te hebben is er een optimaal samenspel nodig tussen de brandstof (houtblokken, pellets), de kachel en het rookkanaal.
Informatie over brandhout, pellets en kachels vind je ergens anders op ecopedia. Op deze pagina geven we enkele tips i.v.m. het rookkanaal.
Tips voor het rookkanaal, de schouw
- Laat het rookkanaal nakijken door een vakman voordat je een nieuwe kachel koopt. Zo kan je een kachel kopen die aangepast is aan het kanaal en nagaan of het kanaal technisch in orde is.
- Laat het rookkanaal elk jaar kuisen.
- Het rookkanaal moet luchtdicht en geïsoleerd zijn. Zodat de rookgassen allemaal naar buiten gaan en niet te snel afkoelen.
- Het rookkanaal mag niet te smal of te breed zijn. De kachel moet aangepast zijn aan de doorsnede van het rookkanaal.
- De uitlaat van een schoorsteen moet geïsoleerd zijn en ten minste 40 cm boven de top van het dak uitsteken.
- Voor voldoende trek moet het rookkanaal boven de nok komen.
- Voor een houtkachels moet het rookkanaal minimaal 4,5 m hoog zijn.
- Best rust je het rookkanaal uit met een goed uitgevoerde regenkap.
- Je kan een trekonderbreking plaatsen. Wanneer het toestel niet in gebruik is kan je deze sluiten om ervoor te zorgen dat er geen warme binnenlucht via het rookkanaal naar buiten gaat.
- Het rookkanaal moet zo verticaal mogelijk zijn zodat de rook maximaal wordt afgevoerd.
- Horizontale rookkanalen zijn niet verboden maar ten stelligste afgeraden, want ze vertragen de rookafvoer aanzienlijk.
- Vele mensen hebben een rookkanaal dat werkt met natuurlijke trek en bestaat uit één buis. De rookgassen worden afgevoerd via het rookkanaal de verse lucht komt uit de huiskamer. Er zijn ook volledig gesloten systemen waarbij je werkt met een concentrisch kanaal. Dit zijn twee buizen in elkaar, het buitenste kanaal zorgt voor aanvoer van verse lucht, het binnenste kanaal zorgt voor de afvoer van de rookgassen.