In de Provincie Zeeland, met name de gemeente Terneuzen, zullen er maatregelen worden uitgevoerd om de biodiversiteit bij bedrijventerreinen te vergroten. Er zal worden gekeken om de soorten die kenmerkend zijn voor het Zeeuwse landschap te versterken en het beheer zal hierop worden aangepast.
Bij het project Zeeland van 2BConnect(opent nieuw venster) zijn er bedrijven betrokken met veelal braakliggende gronden. Bent u benieuwd naar maatregelen voor bedrijventerreinen? Lees dan gerust verder want in dit praktijkvoorbeeld zullen namelijk maatregelen aan bod komen die voor nieuwe natuurontwikkeling op deze terreinen zullen zorgen. Deze bedrijven willen vanuit zorg voor de omgeving wat terug doen voor de natuur en zien ook voordelen zoals het gebruik van natuurlijke vijanden (bijvoorbeeld de slechtvalk tegen duiven).
In het kader van het 2BConnect(opent nieuw venster) project wordt er voor meer natuurlijke groeninrichting en beheer gezorgd op bedrijventerreinen. Met behulp van Interreg(opent nieuw venster) zijn er subsidies beschikbaar voor de projecten die zijn opgezet in Vlaanderen en Nederland. Deze vergroening van bedrijventerreinen speelt een belangrijke rol in het verbinden van natuur voor planten en dieren.
Zoals genoemd is het doel om de biodiversiteit te vergroten en inheemse soorten van het Zeeuwse landschap te versterken. De aanpassingen aan het beheer zullen gaan over bermen, overhoeken, taluds, vegetaties en bosschages. Daarnaast zal er langs akkers een mengsel worden ingezaaid en zal er worden gezorgd voor het aanleggen of herstellen van waterpartijen. Hieronder is er nog een verdere lijst met maatregelen weergegeven:
Tot op heden staat het project Zeeland nog in de planfase en is er nog geen natuur gerealiseerd. Het eerste project wat op de planning staat om gerealiseerd te worden is het Vogeleiland in de Spuikom van DOW voor juli 2017. Na eind september 2017 zal er een plan voor de Groene Koegorspolder uitgevoerd worden. In samenwerking met Recron zal er in het najaar van 2017 de biodiversiteitscursus voor recreatieondernemers van start gaan.
Voor dit project van 2BConnect(opent nieuw venster) zijn er een aantal verschillende bedrijven aangesloten. Deze bedrijven komen uit het netwerk van SLZ(opent nieuw venster), ZMf(opent nieuw venster), de gemeente Terneuzen en een aantal waren al betrokken bij natuurprojecten. De deelnemende bedrijven bij dit 2BConnect(opent nieuw venster) project zijn:
Van deze bedrijven is er contact met Seaports over biodiversiteit op bedrijventerreinen en met Recron over het ontwikkelen van een cursus biodiversiteit op bedrijventerreinen. Naast de deelnemende bedrijven heeft het project ook contact met grondeigenaren zoals gemeente, Staatsbosbeheer(opent nieuw venster) en Waterschappen(opent nieuw venster).
Het kunstmestbedrijf Yara heeft voor het 2BConnect(opent nieuw venster) project al meegedaan aan het Tijdelijke Natuur(opent nieuw venster) project. Het bedrijf bestaande uit 132 hectare heeft voor de Tijdelijke Natuur(opent nieuw venster) een opsplitsing gemaakt tussen het terrein binnen en buiten de poorten zodat het gebied buiten de poorten als openbaar gebied nog toegankelijk is. Bij het Tijdelijke Natuur(opent nieuw venster) project zijn bij Yara al tal van ingrepen uitgevoerd om het bedrijventerrein te vergroenen. Zo zijn er met vrij simpele maatregelen al grote resultaten geboekt. Naast het plaatsen van vogelhuisjes en bijenhotels zijn bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, die aanwezig zijn op het terrein, omgetoverd tot vleermuis nestplaatsen. Daarnaast zijn er gebieden aangewezen waar groen gerealiseerd is. Van het telen van oude gewassen tot een boomgaard met een aantal schapen. Na het Tijdelijke Natuur(opent nieuw venster) project probeert Yara de buren van de Groene Koegors ook mee te trekken in het vergroenen van de bedrijventerreinen en zijn op deze manier bij 2BConnect(opent nieuw venster) terechtgekomen.
Voor de Groene Koegorspolder zijn er al plannen die ook gepresenteerd zullen worden tijdens een bijeenkomst op 29 september 2017. Voor Yara zullen er op braakliggend terrein langs de watergang/spoorlijn, scharrel varkens worden neergezet. De inkoop voor de materialen van de hokken loopt, alleen is er de uitdaging dat er veel leidingen door het gebeid lopen. Er moet voorzichtig aan de slag worden gegaan om de leidingen niet te raken.
Aan de noordzijde van de Koegorspolder zal de gemeente Terneuzen doorgaande groenstructuur realiseren. Deze structuur bestaat uit plasdras weiland, bloemrijk grasland, struwelen, poelen en laanbomen. Het gaat hierbij om enkele hectares nieuw aangelegd groen. Een deel van deze maatregelen kan komend najaar al worden uitgevoerd.
Bij Sagro en Heros zullen er geen grote ingrepen plaatsvinden. Kleine biodiversiteitsmaatregelen zoals het ophangen van nestkasten is alleen wat mogelijk is.
Bij het 2BConnect(opent nieuw venster) project Zeeland gaat het niet om een gebied, maar zijn er meerdere bedrijven aangesloten bij dit project. Van het Roompot recreatie bedrijf tot aan industriële bedrijven.
Omdat het project nog in de planfase staat kan er nog maar weinig gezegd worden over de behaalde resultaten. Er is bekend dat door de onverwachte extra tijd voor het aanvragen van vergunningen, het project vertraging heeft opgelopen. In juli 2017 is de bedoeling dat het vogeleiland van DOW gerealiseerd wordt.
In het geval van het Tijdelijke Natuur project bij Yara, zijn er met vrij simpele maatregelen grote voortgangen behaald op het gebied van natuur. Vaak wordt er nog gedacht dat er voor meer natuur, grote ingrepen moeten worden verricht, maar Yara laat zien dat dit ook anders kan.
Voor het uitvoeren van het eerste project (vogeleiland van DOW) is er vertraging opgelopen in het project. De oorzaak hiervan is dat het verkrijgen van de juiste vergunningen langer duurt dan verwacht en hierdoor blijft het project langer in de planfase zitten dan gewenst.
Daarnaast heeft er nog een strijdigheid met het bestemmingsplan afgespeeld. In dit geval sloot het vogeleiland niet aan op de functie “uitsluitend waterberging” zoals dit is aangegeven in het bestemmingsplan van DOW. Omdat het niet duidelijk is of dit een permanente of tijdelijke voorziening wordt. Tijdelijke voorzieningen in strijd met het bestemmingsplan kunnen maximaal 10 jaar vergund worden. In het geval van het vogeleiland is er een ontheffing verleend.
Bij het vogeleiland heeft het probleem zich afgespeeld dat de plannen niet overeenkomen met het bestemmingsplan van het bedrijf. Hierdoor is er vertraging opgelopen door het aan moeten vragen van de juiste vergunningen. Het is daarom altijd van belang dat de plannen uit het bestemmingsplan overeenkomen met de ideeën die gerealiseerd zullen worden. Hierdoor kunnen vertragingen vermeden worden.
Het idee van het invullen van bedrijventerreinen met natuur schrikt veel bedrijven nog af door de wetgeving van de Flora- en Faunawet. Bedrijven willen het niet riskeren om een beschermde of zeldzame soort op hun terrein te krijgen waardoor eventuele bouw stopgezet moet worden. Bij toekomstige projecten is het sensibiliseren van andere bedrijven belangrijk zodat de terughoudendheid afneemt. Tevens is het sinds 2011 mogelijk om voor terreineigenaren een ontheffing te krijgen om het bedrijventerrein ter beschikking te stellen en onder voorwaarden is het bedrijf gevrijwaard van problemen met de Flora- en Faunawet.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.