Wat zijn mycelial felts en waarom vormen zwammen ze?

Een- of meerjarige houtzwammen als de echte tonderzwam (Fomes fomentarius) en de zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) vormen viltige myceliumlappen of mycelial felts, die het dode en gedeeltelijk afgebroken kernhout koloniseren.

De mycelial felts van Fomes fomentarius, die in beuk endofytisch is, zwellen onder invloed van toetredend vocht en zuurstof in het kernhout op en delamineren de stam. De echte tonderzwam is dus een echte splijtzwam, die als vroege voorbode van de splijting van de stam de mycelial felts via een "Keizersnede" naar buiten brengt. Zie ook het artikel over de (vrucht)lichaamstaal of body language van hout afbrekende zwammen in het Vakblad Bomen nummer # 67 april/ juni 2024 van de KPB.

De myceliumlappen van de zwavelzwam schermen het mycelium af voor de afweerstoffen die door het levende weefsel van de boom geproduceerd worden. De bruinrot producerende en kernhout afbrekende zwavelzwam holt een boom zo uit, dat gedurende langere tijd voldoende restwand resteert om de boom overeind te houden, hetgeen bij het proces van veteranisering bij witte eiken een belangrijke rol speelt.

Bron: Keizer, G.J. (2015). Mycological Tree Assessment - Geen bomen zonder zwammen. Brussel: Inverde.(opent nieuw venster)

Beuk geotropie en Keizersnede
Beuk geotropie en Keizersnede Fomes fomentarius (G.J. Keizer)
Mycelial felts Fomes fomentarius beuk
Mycelial felts Fomes fomentarius beuk (G.J. Keizer)