Zoek mee naar uitheemse rivierkreeften tijdens het Craywatch-project!

Zoek mee naar uitheemse rivierkreeften tijdens het Craywatch-project!

Je wist het misschien nog niet, maar in heel wat kanalen, rivieren en vijvers leven er uitheemse rivierkreeften. Deze dieren horen hier niet thuis en zorgen voor een grote druk op het waterleven: het zijn alleseters met grote honger en ze maken het water troebel en vuil. Hun komst zorgt vaak voor het verdwijnen van heel wat planten en dieren. Daarnaast graven de rivierkreeften tunnels die oevers en dijken kunnen beschadigen.

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) willen hier graag iets aan doen. Maar om doeltreffend in te grijpen, is er eerst meer informatie nodig over de aanwezige soorten en waar ze voorkomen. Dit is een grote opdracht en daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Rode Amerikaanse Rivierkreeft (Wietse Chanet - INBO)

Wil je actief bijdragen aan INBO-onderzoek over invasieve uitheemse rivierkreeften? En heb je tussen 15 juni en 15 oktober gedurende 5 opeenvolgende dagen een halfuurtje tijd? Neem dan deel aan Craywatch, het burgerwetenschapsproject dat de huidige verspreiding van deze dieren in Vlaanderen in kaart brengt.

Helpen is eenvoudig: 

· Je zet vallen die je opgestuurd krijgt uit in het water op een afgesproken locatie in je buurt.

· Je controleert de vallen gedurende de 4 daarop volgende dagen op rivierkreeften.

· Je noteert hoeveel rivierkreeften je vangt en identificeert, met behulp van een handige determinatiesleutel, om welke soorten het gaat. 

· Je maakt foto's van de gevangen rivierkreeften.

· Je geeft je waarnemingen door via de website. 

Zin om mee te doen? Ga naar de website craywatch.inbo.be(opent nieuw venster) en meld je aan. Voor meer informatie en vragen kan je ook terecht bij craywatch@inbo.be.

Hartelijk bedankt en hopelijk tot snel!

Het Craywatch team

Uitheemse rivierkreeften afvangen met vallen (Wietse Chanet - INBO)
Rode Amerikaanse rivierkreeften (Wietse Chanet - INBO)

Agenda: Opleiding exoten

19 juni 2024: Invasieve uitheemse rivierkreeften effectief identificeren en beheren: 

Krijg je regelmatig te maken met invasieve uitheemse soorten die onze lokale ecosystemen bedreigen? Leefmilieu Brussel biedt een opleiding aan om meer te leren over deze soorten en hoe je ze effectief kunt beheren. De opleiding focust specifiek op de identificatie en het beheer van invasieve uitheemse rivierkreeften.

De opleiding ‘Identificatie en beheer van invasieve uitheemse rivierkreeften’ gaat door op woensdag 19 juni. De opleiding vindt plaats in Tour & Taxis in Brussel, van 9 tot 12 uur. Deze gratis sessie is ontwikkeld voor veldmedewerkers, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in invasieve uitheemse exoten. Tijdens de interactieve sessie ontwikkel je de nodige vaardigheden om de invasieve rivierkreeften te identificeren en leer je bij over de ‘best practices’ voor hun beheer. Het doel is om deelnemers niet alleen theoretische kennis te bieden, maar ook praktische inzichten om toe te passen in hun dagelijkse werkzaamheden. Aan het einde van de opleiding ben je in staat om 12 rivierkreeftsoorten, zowel opkomende als wijdverspreide soorten, op het grondgebied te herkennen. Je krijgt uitleg over gegevensregistratie om het toezicht te verbeteren en je zal in staat zijn om de beste beheerpraktijken te identificeren en toe te passen om de verspreiding van de invasieve rivierkreeften een halt toe te roepen. 

Na de opleiding ontvang je een gids voor de identificatie en beheerpraktijken van invasieve rivierkreeften, die je direct in de praktijk kunt gebruiken.

De plaatsen zijn beperkt, wacht dus niet te lang met inschrijven. 

Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft (Vilda/Rollin Verlinde)
Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft in Vlaanderen
Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft in Vlaanderen (Kevin Scheers)

25 september 2024: Handvaten voor een uitvoerbaar exotenbeheerplan!
 

Praktische opleiding voor lokale besturen en terreinbeheerders: Hoe pak je exotenbeheer als beheerder van een gebied (overheid of privaat) aan? Welke soorten verdienen waar en wanneer prioriteit in jouw exotenbeheerplan? Die weloverwogen keuze maak je aan de hand van voorwaarden uit de regelgeving, in combinatie met de soorten die effectief in jouw gebied voorkomen en overlast veroorzaken. Natuurlijk wil je ook weten waar je je advies kan halen en wil je kunnen inschatten of je aanpak efficiënt en betaalbaar is. 

Praktijkdag ExotenNet 2023, Tom Willocq, Provincie Oost-Vlaanderen (Tom Willocq, Provincie Oost-Vlaanderen)

Volg ExotenNet op Facebook

Om jullie nog sneller up-to-date te houden van het reilen en zeilen kan je ons nu ook terugvinden op Facebook.  Surf snel naar onze Facebook-pagina, klik op 'vind ik leuk' en volg onze pagina. Deel onze berichten en help ons groeien. Want een sterke exotengemeenschap is een grote gemeenschap waar de juiste kennis circuleert en we van elkaar leren!