Voeg toe aan je favorieten

Bloemrijke ruigte

Weinig maaien, veel bloemen

De term bloemrijke ruigte wordt vooral gebruikt in tuinen. Een ruigte bestaat uit kruidachtige planten die groter worden dan een meter. Het is een plek die niet elk jaar gemaaid wordt. Het bloemrijke aspect komt van planten als Koninginnenkruid, distels, Kaardenbol, Boerenwormkruid, Grote kattenstaart, wederik enzovoort. Zo'n ruigte is ideaal als overgang tussen grasland en de heg of als insectenrijk stukje op een natte plek in de tuin.

Kort uitgelegd: Plekjes die niet intensief worden beheerd zijn vaak een paradijs voor allerlei dieren. Vanwege de gebrek aan beheer vinden dieren hier rust- en schuilplaatsen. De planten die er staan zullen groter worden en de begroeiing wat ruiger. In de winter laten we een deel van de ruigte staan zodat dieren kunnen schuilen of zaden verzamelen van de uitgebloeide planten. Ook in holle stengels van wat grotere planten kunnen heel wat leuke insecten overwinteren. In de zomer vinden vlinders en bijen hier hun voedsel of verkoeling bij te warm weer. Als er bramen zijn of wat struiken in de omgeving is dit de plek waar vogels graag hun nest bouwen.
Heel wat plantensoorten staan graag of zelfs uitsluitend in een ruigte, ze kunnen hier in bloei komen. Soms zijn dat fraaie bloemen zoals bij Koninginnekruid, maar ook grassen, hoewel ze geen kroonbladeren hebben, bezitten ze wel meeldraden en stampers en van dichtbij zijn de bloemetjes erg fraai.
Ruigtes kan je lintvormig aanleggen tegen een haag of muur. Zeker langs een haag of houtkant heeft een ruigte een meerwaarde. Maar er is ook niets mis met een vlakvormige ruigte rond een groep struiken.
De omgeving van de composthoop is ook een goede plaats voor een ruigte, die zal dan wel andere plantensoorten bevatten, namelijk die van de voedselrijke ruigte. In de composthoop zullen net zoals in de ruigte heel wat dieren overwinteren. De composthoop ligt best op een plaats met een aantal uren ochtendzon. Ruigtes mogen heel de dag in de zon staan, dan trekken ze meer insecten aan.

Planten in een ruigte zijn hoger dan een bloemenweide maar lager dan struiken. Je kan met een ruigte dus een overgang maken tussen de hoge begroeiingen (struiken en bomen) en de lagere (bloemenweide en gazon). In deze video wordt nog eens uitgelegd wat een ruigte is en hoe je die aanlegt.

Wat heb je nodig?

* een plekje dat je met rust wilt laten
* afhankelijk van de oppervlakte een handsikkel, een grasmaaier, bosmaaier of zeis
* een hark, riek en kruiwagen om het maaisel bijeen te harken en te transporteren

Beelden

Uitgebreide info

Lees meer

+
Alles openklappen