Voeg toe aan je favorieten

Bloemenborder

aangeplante bloemenweelde

Borders bestaan uit een aanplant van planten die samen een mooi geheel vormen wat kleur en structuur betreft. In een mooie border zorg je voor bloeiende planten van lente tot late zomer. Ook de structuur is belangrijk, met de hoogste planten achteraan en de kleinere soorten vooraan. Het vraagt wat planning vooraf en wieden tijdens het groeiseizoen. Let er ook op dat je bij je plantenkeuze rekening houdt met de aanwezige bodem, schaduw en vocht.Kort uitgelegd: Borders zijn niet zo natuurlijk als een hooiland omdat bijna alle soorten zijn aangeplant en er tussen de bloemen meestal geen gras aanwezig is. Soorten die zich spontaan vestigen worden vaak verwijderd. Toch kunnen borders in tuin belangrijk zijn voor de natuur. Meestal bevatten ze veel bloemplanten waarop veel insecten afkomen. Men kan een border ecologisch inrichten door soorten te nemen die enig nut hebben voor fauna zoals nectarplanten, ook te werken met inheemse plantensoorten en de bodem zo weinig mogelijk te verstoren door het aanplanten van bodembedekkers of het aanbrengen van houtsnippers.

De aanleg van een mooie border vraagt wel wat planning. Op volgende zaken moet men letten:
- zorg dat je soorten hebt die aangepast zijn aan je bodem (vochtigheid, zuurtegraad)
- de meeste borders liggen in de zon, wil je een border in de schaduw of halfschaduw kies dan de juiste soorten
- maak thuis de keuze van planten voor je naar de winkel gaat
- maak een plan zodat je weet hoeveel m2 je moet beplanten stem hierop je aankoop af
- je kan beter met een kleine border beginnen die je goed kan beplanten zodat je geen of weinig kale grond hebt na 1 of 2 jaar
- zorg voor structuur, koop planten die verschillen in hoogte.
- een paar meestal grotere planten kunnen solitair staan, maar de meeste soorten moeten in groep worden aangeplant om mooi te zijn.

Het onderhoud bestaat uit het verwijderen van niet gewenste soorten (heel belangrijk in het begin als je nog veel kale grond hebt). Op het einde van de winter kan men de afgestorven planten afknippen. Laat tijdens de winter zeker een deel staan van deze afgestorven holle stengels staan, hierin overwinteren insekten. Soorten die vorstgevoelig zijn zal men moeten afdekken met takken en bladeren.

Beelden

Uitgebreide info

Lees meer

+
Alles openklappen