Snoeigereedschappen
De juiste snoeigereedschappen en een goede werktechniek dragen bij tot de kwaliteit van het geleverde snoeiwerk, ze vergroten ook de veiligheid en de ergonomie voor de snoeier...
Traditioneel werden allerhande kapmessen en bijlen gebruikt voor het leggen, aangevuld met een croissant, bramensikkel of slasher om de hogere takken te snoeien.
Tegenwoordig is een degelijk en scherp kapmes onontbeerlijk wanneer men moet inkappen, aangevuld met een goede snoeizaag. Een iets grotere bijl, een snoei- of takkenschaar is een goede aanvulling. Een zwaardere houten of metalen hamer is nodig wanneer men paaltjes in de grond wil kloppen. Wie handig is kan zich gemakkelijk zelf een houten hamer construeren.
Bij oudere hagen die gelegd moeten worden wordt er tegenwoordig ook soms de kettingzaag gebruikt om het werk sneller te laten verlopen. Accukettingzagen werken veel aangenamer en zijn beter te doseren van een benzineaangedreven kettingzaag. Het feit dat ze stiller zijn en geen uitlaatgassen produceren is hier best meegenomen. Let op dat je genoeg onderlegd bent om met de kettingzaag aan de slag te gaan.
Wanneer er een oude afspanning aanwezig is, voorzie je best ook een kniptang.
Bij bepaalde vlechtstijlen zoals de kruishaag of plakhaag heb je ook jonge wilgenscheuten nodig om te kunnen binden. Een alternatief kan hier touw zijn van natuurlijke materialen of fijne gewone ijzerdraad. Bedoeling is dat deze bindmaterialen na verloop van tijd wegrotten of wegroesten.
Als laatste voorzie je ook een vijl en slijpsteen om je bijl of kapmes te slijpen
Omdat er in veel gevallen met stekelige struiken wordt gewerkt zoals meidoorn is er een groot risico op allerhande splinters en oogletsels. Draag daarom steeds stevige werkkledij, stevige lederen handschoenen en bij voorkeur een veiligheidsbril. Wie een kettingzaag gebruikt zal hier alle specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. Een werkbroek met kniebescherming of een kniematje werkt ook een stuk aangenamer. Natuurlijk vraagt het werken met scherp gereedschap extra aandacht. Zorg dat je steeds een goede grip hebt op je bijl of kapmes en wees waakzaam als je deze even weglegt of opbergt. Bescherm de scherpe snede wanneer je het gereedschap niet gebruikt.