Bilzekruid is een middelhoge of hoge, kleverig zachtharige, bedwelmend riekende zomerbloeier. De bloemen hebben een aarvormige, gekromde bloeiwijze en een trechtervormige kroon in bleek okergeel met paarsachtige adering. De plant is zeer giftig, vooral de wortel, en verspreidt haar zaden bij wind of door rotting van de stengelbasis. Bilzekruid groeit op droge, zonnige en zeer voedselrijke zand- of kleibodems.
Het oorspronkelijke areaal van bilzenkruid omvat de (warm-) gematigde klimaatszones van Europa en Azië. In Noord-Amerika is bilzenkruid ingeburgerd en wijdverspreid zodat het areaal tegenwoordig de gematigde delen van het noordelijk halfrond omvat. Daarnaast is de soort ingeburgerd in Zuid-Australië en Nieuw-Zeeland. In België komt ze her en der voor, zowel in Wallonië als in Vlaanderen.
Bilzenkruid is zeer zeldzaam in Vlaanderen. De vindplaatsen liggen verspreid over heel Vlaanderen, maar er zijn merkelijk meer vondsten langs de Grensmaas, in de Duinen en nabij de grote stedelijke agglomeraties (Antwerpen, Gent). Ten opzichte van de eerste kartering is het aantal vindplaatsen in de Polders en langs de Zenne afgenomen.
Bilzekruid is een middelhoge of hoge, kleverig zachtharige, bedwelmend riekende, twee- of eenjarige zomerbloeier. De bladeren zijn eirond tot langwerpig, meestal grof bochtig getand, soms weinig of juist dieper ingesneden. De onderste zijn lang gesteeld, de bovenste zitten met een stengelomvattende of iets aflopende voet. De bloemen vormen een lange, aarvormige, eenzijdige, aan de top gekromde bloeiwijze. Ze staan in de oksels van grote schutbladen, die op de overige bladeren lijken en in twee rijen staan. De vrij grote, scheef trechtervormige bloemkroon heeft ronde, enigszins ongelijke slippen, evenals bij Toorts (Verbascum): ook de meeldraden verschillen onderling in lengte. De kleur van de kroon is bleek okergeel, meestal met paarsachtige adering, en maakt een 'vuile' indruk. Aanvankelijk reikt de stijl voorbij de meeldraden; hommels kunnen dan voor kruisbestuiving zorgen. Later verlengen de meeldraden zich en kan zelfbestuiving optreden. Na de bloei groeit de kelk tot dubbele lengte uit en omgeeft als een urn de veel kortere doosvrucht. Deze springt met een deksel open. De zaden worden bij harde wind door de zwiepende stengels uitgestrooid. Ook kan de stengelbasis doorrotten, waarna de hele plant door een passerend zoogdier wordt meegesleurd. De hele plant is zeer giftig, vooral de wortel.
Bilzekruid is een oeroud geneeskruid, dat al voor 2000 v.Chr. in gebruik was bij de Sumeriërs, maar als bestanddeel van heksenzalf in de middeleeuwen in discrediet raakte. Het kan allerlei waanvoorstellingen oproepen; gifstoffen uit deze plant hebben een kwalijke reputatie als middel om bekentenissen van politieke gevangenen af te dwingen! Tegenwoordig komt Bilzekruid voor in de gematigde zone van vrijwel het hele noordelijk halfrond; voorts is het in Nieuw-Zeeland na invoering ingeburgerd, evenals trouwens in Noord-Amerika. In Nederland komt het zeker sinds de Romeinse tijd, en vermoedelijk al langer voor. Het is echter zeldzaam, en bovendien sterk achteruitgegaan. Het komt nu nog hoofdzakelijk langs de grote rivieren en in de duinen voor.
Bilzekruid is een plant van droge, zonnige, ruderale plaatsen op zeer voedselrijke, vaak kalkhoudende zand- of kleibodem. Gewoonlijk staat het op omgewerkte of stenige grond, bijvoorbeeld in moestuinen, op stortterreinen en in 'rommelhoeken', op door vee afgetrapte kanten van dijken. Veelal komt het schaars en onbestendig voor. Hier en daar staat het op minder door de mens bepaalde standplaatsen, zoals op vloedmerkgordels langs rivieren en aan de kust. Op Bilzekruid is de aardvlo Psylliodes hyoscyami gespecialiseerd.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1988 (deel 3)
Bilzenkruid is een pionier op vochtige tot droge, matig voedselrijke bodems. De soort staat op terreinen met verstoorde, omgewoelde, vaak kalkrijke, stenige bodems zoals bouw- en spoorwegterreinen, ruderale plaatsen enz. De grindbanken langs de Maas en de kustduinen behoren tot de meer natuurlijke standplaatsen.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.