Puntig fonteinkruid is een minder forse grasbladige plant, lastig te herkennen en kan lijken op Stomp, Klein, of Tenger fonteinkruid. De afgerond-afgeplatte stengels vertakken vooral bovenaan. De lichtgroene bladeren zijn tot drie millimeter breed met vijf nerven en een spitse bladtop. Het tuitje is gespleten als een zwaluwstaart bij oudere bladeren. Losstaande aren hebben een iets verdikte steel, en vruchtzetting is vaak schaars. Het groeit in zowel zoet als zwak brak water, in sloten en diepere wateren, zonder duidelijke standplaats-eisen.
Het verspreidingsgebied van puntig fonteinkruid strekt zich uit over Europa, West-Siberië en Noord-Amerika. In Europa komt de soort vooral voor in West-, Midden- en Oost-Europa. In Noord-Europa zijn alleen wat geïsoleerde vindplaatsen bekend en in Zuid-Europa ontbreekt puntig fonteinkruid bijna volledig. In België is het nagenoeg beperkt tot Vlaanderen. In Wallonië zijn slechts een drietal groeiplaatsen bekend waarvan niet een na 1979. In dit landsgedeelte is de soort, indien nog niet verdwenen, dan toch sterk bedreigd (SAINTENOY-SIMON 1999).
In Vlaanderen is puntig fonteinkruid momenteel uiterst zeldzaam of, waarschijnlijker, verdwenen. Na 1972 zijn slechts vier zekere waarnemingen van puntig fonteinkruid bekend: drie in de Kempen en een in het Gentse. Drie meldingen voor de Polders uit dezelfde periode (VANHECKE 1976) berusten op foutieve determinaties. De laatste zekere waarneming op basis van gecontroleerd herbariummateriaal dateert van 1983 (Drongen). De meeste waarnemingen uit de karteringsperiode 1939-1971 worden ondersteund door herbariummateriaal. Het beeld van de verspreiding voor 1939 is geflatteerd: door de onzekere locatie van de hokken zijn hoogstwaarschijnlijk sommige vindplaatsen in meer dan één hok terecht gekomen, met clustervorming tot gevolg.
Puntig fonteinkruid is een van de minder forse grasbladige Fonteinkruiden en is vrij lastig te herkennen : grotere exemplaren kunnen op Stomp, kleinere planten op Klein en Tenger fonteinkruid lijken. De afgerond-afgeplatte stengels zijn voornamelijk bovenaan vertakt, met talrijke korte zijtakjes. De tot ruim drie millimeter brede lichtgroene bladeren hebben merendeels vijf nerven, waarvan - van links naar rechts geteld - de eerste in de tweede uitmondt en de vijfde in de vierde (vergelijk Stomp fonteinkruid). De bladtop is spits of toegespitst. Het tuitje vergaat niet spoedig en is bij oudere bladeren als een zwaluwstaart gespleten. De aren zijn vrij los en hebben een naar boven toe iets verdikte steel. De vruchtzetting is vaak schaars.
Puntig fonteinkruid komt voor in koel-gematigde streken van het noordelijk halfrond; het areaal vertoont een onderbreking in Oost-Siberië. In Nederland is het vrij zeldzaam in Zuid-Holland, westelijk Utrecht en plaatselijk in Noord-Holland; elders is het zeldzaam. In Zuid-Limburg ontbreekt het en in Zeeland is het tot de duinstreek beperkt.
Van de grasbladige Fonteinkruiden is Puntig fonteinkruid het meest aan carbonaat- en voedselrijk (fosfaat-. stikstof- en kaliumrijk) water gebonden. Het kan zowel in zoet als in zwak brak, zowel in stilstaand als in stromend water, zowel in sloten als in grotere en diepere wateren optreden, maar duikt nu hier en dan daar op zonder dat het beeld van zijn standplaats-eisen erg duidelijk wordt. Het meest is het op zeeklei gevonden, maar ook wel op rivierklei, veen of zand. De waarnemingen lopen sterk uiteen, zodat de soort voor sommige onderzoekers als liefhebber van helder water en voor anderen als indicator van vervuiling geldt.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1991 (deel 4)
Puntig fonteinkruid groeit in zeer hard, ionenrijk (vooral kalkrijk), relatief ondiep, stilstaand tot zwak stromend water, met een modderige, licht tot matig organische, zeer zuurstofarme en carbonaatrijke, zandige, venige of kleiige bodem. Het is te vinden in sloten, kanalen, beken, vijvers en plassen.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.