Binnen dit praktijkvoorbeeld wordt het gebied Opglabbekerzavel uitgelicht. Opglabbekerzavel is een gebied binnen een Grote Eenheid Natuur die bestaat uit heide, landduinen en bossen met een aantal zeldzame soorten zoals de Zadelsprinkhaan en de Nachtzwaluw. Het gebied is gesitueerd ten noorden van Genk naast het vliegveld Zwartberg. Hoofddoel van het project was het kwalitatief verbeteren en revitaliseren van het gebied. In dit voorbeeld wordt toegelicht welke werkzaamheden zijn uitgevoerd, met welk doel en wat hiervan de resultaten zijn.
Om het heidegebied te revitaliseren, werd gebruik gemaakt van de oproep Investeringssubsidie natuur (ISN)(opent nieuw venster). Om in aanmerking te komen voor ISN dient men een project te starten in het kader van doelen 2020(opent nieuw venster) en acties 2020(opent nieuw venster), deze bestaan onder ander uit de Instandhoudingsdoelstellingen (opent nieuw venster)(IDH). Met de ISN steunt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) initiatieven om meer en betere natuur te ontwikkelen in Vlaanderen.
Het uiteindelijke doel van het project was om een structuurrijke heide met genoeg stuifzanden te realiseren. De heide zou bestaan uit verschillende stadia van ontwikkeling: van jonge heide tot oude heide met verschillende korstmossen. Om het gebied kwalitatief beter voor de nachtzwaluw te maken, was het streven om een afwisseling te maken tussen halfopen tot open heide met kleine bosjes hierin. Daarnaast zou niet alleen de nachtzwaluw hiervan profiteren, ook andere soorten kunnen hier baat bij hebben.
Om het gewenste resultaat te bereiken, werd het gebied onderverdeeld in 2 bloekken. Per blok werden verschillende maatregelen toegepast en acties ondernomen.
Blok 1: Het eerste dat in blok 1 aangepast werd, was in juli/augustus 2015 het nazorgen van de serotinabestrijding (Amerikaanse Vogelkers). Daarnaast werd tussen september en februari 2016 de verboste heide opener gemaakt door bomen selectief te verwijderen. In dit gedeelte is de laatste 40 jaar geen/weinig onderhoud gepleegd, hier is dan ook sprake van achterstallig onderhoud van droge heide. Door het verwijderen van boomopslag en het afvoeren van het hout en de snippers, maar het laten staan van opslag zoals vliegdennen en berken, zal dit gedeelte beter aansluiten op de open heide in blok 2.
Blok 2: De heide in blok 2 bestaat nu vooral uit oude heideplanten en is nu niet vitaal. Om de heide te vitaliseren, is deze verjongd. Dit werd gedaan door tussen 1 september 2015 en 1 oktober 2015 te chopperen. Hierbij wordt plantenmateriaal verwijderd met een deel van de strooisellaag. Voorheen werden stukken heide door de stad gemaaid en werd boomopslag verwijderd, echter bleek dit niet genoeg. Jaarlijks wordt nu een strook heide gemaaid van ongeveer 1,8 ha. Hiermee is er structuur in het landschap aangebracht en worden de stuifzanden ook niet meer gefixeerd. Om verdere fixatie te voorkomen, zijn daarnaast ook stuifzanden afgeplagd en bewerkt met een eg. Het open maken van de stuifzanden werd vanaf september 2015 gedaan.
Het heidegebied wordt door middel van een seizoensbegrazing met schapen beheerd. Om de twee jaar worden de gebieden ook doorlopen om boomopslag te verwijderen. Met deze twee maatregelen wordt de verbossing tegengewerkt. Daarnaast was het doel het open houden van de stuifzanden en het verjongen van de heide. Ieder jaar wordt een perceel heide verjongd en worden de stuifzanden open gemaakt.
Het contact over de werken met de vliegclub de Limburgse Vleugels verliep bilateraal: er was een vast contactpersoon die de informatie binnen de vereniging deelde. De verdere communicatie met het publiek verliep door middel van een werfbord op het terrein. Daarnaast werd ook over de werken gepubliceerd in het stadsmagazine en de kranten. Nadat de werken afgerond waren is er een persmoment gehouden waarbij een geleide wandeling met gids werd georganiseerd.
Het project heeft €95.000 (€76.000 gesubsidieerd) gekost. De kosten vielen echter lager uit dan gepland. De gemeente heeft overwogen extra werken uit te voeren maar een bijkomende aanbesteding leek dan weer te tijdrovend.
Binnen het ISN project werd het gebied opgedeeld in 2 blokken. Binnen blok 1 (westelijke deel) heeft men de laatste jaren te maken gehad met exoten zoals de Amerikaanse Vogelkers. Deze is door de stad Genk al bestreden maar vereiste nog nazorg. Daarnaast was het blok aan het verbossen, waar halfopen heide gewenst was. Binnen blok 2 (oostelijke deel) was de verbossing serieuzer. De open heide groeide dicht door de boomopslag. Daarnaast fixeerden de stuifzandgronden zich.
Na de werken heeft het heidegebied zich snel verjongd en hersteld. Het gebied is door het verwijderen van bomen en opslag, veel opener geworden. Daarnaast is er meer zandgrond aanwezig door het openmaken van de stuifgronden en het chopperen. Hierdoor is het gebied geschikter geworden voor de Zadelsprinkhaan. Door het laten staan van clusters opslag en bomen, blijft het gebied ook geschikt voor de Nachtzwaluw. Het effect op het voorkomen van de sprinkhaan is nog niet bekend.
De recreatie in het gebied is als gevolg van de werken niet veranderd. Het merendeel van de recreanten zijn nog steeds plaatselijke bewoners. Daarentegen is de recreatie met honden in het gebied wel toegenomen.
Positief was dat op de werken werd door het publiek en omwonenden begripvol gereageerd. Men begreep dat er onderhoud aan de heide nodig was. Ook verliepen de werken veel sneller dan gepland en bleef er budget over. Volgens de planning zou het project van juni 2014 tot september 2016 lopen. In de praktijk werd dit zelfs beperkt tot de periode oktober 2014 – maart 2015. Vanuit de Gemeente Genk is gekeken over het overgebleven budget ingezet kon worden op verdere maatregelen, echter bleek dit dan te tijdrovend te zijn, dit is dan ook niet gebeurd.
Na het project bleek dat langdurige ondersteuning van vrijwilligers en het INBO wenselijk zou zijn. Bij dit project viel te denken aan de opvolging van de populatie zadelsprinkhanen en het effect van het project op de populatie.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.