Waarom verplegen?
In een van de vorige pagina's werden reeds de drijfveren aangehaald om verpleging uit voeren: het op peil houden of verbeteren van de
- toegankelijkheid
- houtkwaliteit
- menging
- stabiliteit
In het traditionele bosbeheer met gelijkjarige aanplantingen werden deze zaken vlaktegewijs bekeken. Dit betekende een verwijdering van storende elementen (ongewenste boomsoort, slecht gevormde wolf, ...) over de gehele bestandsoppervlakte. In het moderne boomgericht bosbeheer, zoals QD, werken we steeds op het niveau van één boom of een groepje bomen. Hierbij wordt dus steeds selectief en pleksgewijs ingegrepen. Voornaamste reden: tijdswinst en je verkrijgt sneller een gevarieerd bosbeeld.
Tijdsbesteding per ha
Alles samen kun je je in de kwalificeringsfase verwachten aan een investering van 4 tot 22 uur per hectare (i.e. inclusief het aanduiden van de opties).
Het kan ook zijn dat je helemaal niks hoeft te doen. Dit is als blijkt uit observatie dat de opties zich prima verder kunnen ontwikkelen zonder interventie.
Overgang naar de dimensioneringsfase
Tot aan het omslagpunt ligt de focus tijdens de kwalificeringsfase op het vitaal houden van de goedgevormde (super)vitale opties en het instand houden van een gewenste soortenmenging en hoogte-diameterverhouding van de opstand. Niet meer dan dat.
De zaken veranderen wanneer we het omslagpunt voorbij zijn: opties worden toekomstbomen, dichtstand maakt plaats voor dunning en fors uitgroeiende kronen van kwaliteitsbomen. Het startschot van de dimensioneringsfase is gegeven...