Ratelpopulier dankt zijn naam aan het ratelende geluid dat de bladeren maken. Dit komt omdat de bladsteel zijdelings is afgeplat dwars op het vlak van het blad zelf. Hierdoor gaan de bladeren bij een beetje wind al trillen en maken ze een ratelend geluid.
De bladeren van Ratelpopulier zijn rond tot ovaal en hebben een grof gegolfde of gekartelde rand. De schors is mooi grijsgroen tot zilverachtig grijs, bij oudere bomen is ze horizontaal ruw gegroefd. Ratelpopulier is een boom die 20 tot 30 m hoog worden.
Ratelpopulier is een pionierssoort van bossen op matig droge, eerder vochthoudende, vrij luchtige, zandige tot lemige bodems. Qua zuurgraad vindt men ze meer op zuurdere grond dan op neutrale of kalkrijke grond. Als pionier koloniseert ze gemakkelijk kapvlakten en open plekken die bijvoorbeeld ontstaan zijn door windval. Zodra de soort in de schaduw komt te staan van schaduwboomsoorten, moet ze het er snel tegen afleggen. Enkel in de rand van het bos kan ze dan overleven. Als bossoort groeit ratelpopulier vooral in het eiken-berkenbos. Buiten het bos staat de soort regelmatig in houtkanten.
Variabele gevoeligheid voor:
De bladbeharing van Ratelpopulier kan nogal eens verschillen, vooral bij jongere bladeren. Later worden de bladeren vrijwel kaal tot helemaal kaal. Het is opletten geblazen met wortelopslag en met jonge worteluitlopers die in beharing en bladvorm sterk kunnen afwijken en dan voor grauwe abeel kunnen gehouden worden.
25 - 30 m
Ratelpopulier komt voor in de koude en gematigde klimaatzones van het grootste deel van Europa en Azië. In België komt de soort wijdverspreid voor.
Op Vlaamse schaal is Ratelpopulier een zeer algemene soort. Het zwaartepunt van het verspreidingsgebied ligt op de zandgronden. Zo is ratelpopulier zeer algemeen in de Kempen, vrij algemeen in de Duinen en in delen van de Vlaamse Zandstreek (veldzones en in mindere mate het Waasland). Daarbuiten komt de soort vooral voor in de wat zandigere delen van de Leemstreek en het Vlaamse zandleemgebied. Op iets zwaardere bodems komt ze veel minder voor. Ratelpopulier werd in het verleden weinig aangeplant, behalve in de Duinen (zandbinder). Men schatte de economische waarde niet echt hoog in.
vruchtkatjes (8 - 12 cm), enkel op vrouwelijke bomen
Deze pagina werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van het LIFE-programma van de EU(opent nieuw venster) in het kader van het LIFE BNIP-project(opent nieuw venster).
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.