Deze 2,5 tot 3 cm grote bruine zeer plompe kever is moeilijk met een andere kever te verwarren. De dekschilden zijn niet glad zoals bij bv. vliegend hert of neushoornkever maar onregelmatig gegroefd, wel glanzend. Deze kever heeft geen vlekken op de dekschilden zoals de verwante en iets kleinere Gnorimus-soorten. De mannetjes scheiden een geur af die aan juchtleer (vergelijkbaar met zeemvel) doet denken. De mannetjes hebben een duidelijke langsgroef op het halsschild.
Ook uitwerpselen, verpoppingscoccons en restanten (poten, dekschilden) die gevonden worden in een holle boom kunnen, mits enige kennis, soortspecifiek herkend worden.
Enkele van de bedreigde soorten houtbewonende kevers zoals de Juchtleerkever, het Vliegend hert en de Heldenboktor stellen hoge eisen aan hun habitat en het lijkt daarom noodzakelijk om hogere doelstellingen voor dood hout te formuleren voor hotspot gebieden en andere grote boscomplexen in Vlaanderen. Hierbij denken we aan het uitwerken van een netwerk van grote bosreservaten en set-asides, verouderingseilanden en individuele oude (vetreraanbomen) en dode bomen.
Om de Rode lijst soorten van de dood-houtkevers voldoende te beschermen is het daarom zeer belangrijk om:
Deze kever is overal in Europa zeer zeldzaam geworden en is daarom beschermd als prioritaire habitatrichtlijnsoort. In Vlaanderen is de soort vroeger gevonden op verschillende plaatsen in Limburg (voornamelijk in hoogstamboomgaarden in Haspengouw) en is er ook één oude vindplaats uit de Vlaamse Ardennen bekend. Verder was het Land van Herve (rond Luik, eveneens in hoogstamboomgaarden) zeer belangrijk voor deze soort. De huidige situatie van deze kever is onvoldoende gekend, de soort is vermoedelijk extreem zeldzaam geworden of verdwenen. De laatste 40 jaar zijn er slechts 2 waarnemingen in heel België.
Deze kever leeft in grote holtes in hoogstambomen, knotwilgen (en andere knotbomen) en andere loofbomen. De soort komt vooral op plaatsen voor waar er nog een intact netwerk is van voldoende en geschikte holle bomen. Larven leven meerdere jaren in het vermolmde hout in de holte. De cocon is groot en hard en sterk gelijkend op deze van gouden torren maar veel groter. Volwassen kevers verlaten de holte vaak niet, zodat de aanwezigheid van deze soort vaak onopgemerkt blijft. Kevers die de holte toch verlaten, leggen maar kleine afstanden af en vliegen bij valavond, uitzonderlijk ook in de volle zon.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.