De kroosgroep omvat kleine, los drijvende waterplanten. Individuele kroosplantjes bestaan doorgaans uit 1 of meer drijvende blaadjes met een gering aantal wortels. Azolla (kroosvaren) bestaat uit grotere plantjes met korte stengeltjes en dicht op elkaar geplaatste, overlappende blaadjes. De soort vormt dichte volumineuze, kroezige matten op het wateroppervlak. De vermeerdering gebeurt hoofdzakelijk door opsplitsing , bij kroosvarens ook door sporen; de bloeiwijze van eendekrozen is zeer klein en onopvallend. Hierdoor kan het aantal sterk toenemen, zodat snel grote delen van het wateroppervlak kunnen worden bedekt. Voor meer gedetailleerde informatie wordt verwezen naar: Herkenning van de vier in België voorkomende drijvende Lemna-soorten(opent nieuw venster) en de fiche van het vroeg waarschuwingssysteem voor exoten(opent nieuw venster) (opent nieuw venster).
Door de kleine afmetingen en grote aantallen individuen is meestal hooguit symptomatische bestrijding mogelijk. Verschillende methoden kunnen worden aangewend voor het ruimen van een kroosdek. Afscheppen (machinaal of handmatig) verdient de voorkeur, indien mogelijk gecombineerd met het voldoende lang droog leggen van de waterbodem. Ook waterpeilverhoging en doorgedreven beschaduwing kunnen in combinatie met afscheppen bijdragen tot het verminderen van de kroosgroei. Er bestaat geen methode die op alle locaties toegepast kan worden. Het lijkt er eerder op dat iedere locatie maatwerk en een eigen aanpak vereist. Voor grote kroosvaren is biologische bestrijding met de Azollasnuitkever een goede optie, dat is een kwestie van wachten.
Volledige verwijdering is meestal slechts mogelijk mits beduidende verbetering van de water- (en waterbodem)kwaliteit.
stilstaand of langzaam stromend, min of meer voedselrijk tot zeer voedselrijk water
Kroos soorten kunnen dichte drijvende populaties vormen op het oppervlak van stilstaande of traag stromende wateren. Hierdoor wordt de lichtinval en zuurstofuitwisseling in de waterkolom sterk verminderd wat leidt tot een lagere diversiteit in het waterleven. Een sterke krooswoekering duidt meestal op zeer voedselrijk water (zowel nitraten als fosfaten). Grote kroosvaren kan eveneens tot een sterke woekering komen, onder gunstige omstandigheden kan de biomassa in 2-3 dagen verdubbelen. Deze soort leeft samen met een blauwwier dat zorgt voor stikstoffixatie. Hierdoor kan Azolla ook sterk tot ontwikkeling komen in nitraat armere omstandigheden en tevens zorgen voor aanrijking van het water. Na droogvallen kan deze soort zich nog verder ontwikkelen. Kroosvarenmatten laten geen licht door en veroorzaken zuurstofgebrek in de waterkolom. Grazers kunnen erin terechtkomen doordat ze de matten voor vaste grond aanzien. Naast invloed op biodiversiteit kunnen de losdrijvende planten ook zorgen voor het blokkeren van filters, pompen, enz. Doordat het gaat om drijvende planten blijft de invloed op waterdoorstroming echter zeer gering.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.