Stengelomvattend havikskruid is een middelhoge, sterk beklierde plant die aan het begin van de zomer bloeit en een gedrongen habitus heeft. De wortelbladeren zijn langwerpig-omgekeerd-eirond en versmallen geleidelijk naar de voet; stengelbladeren zijn eirond met een stengelomvattende voet. De bladrand is grof bochtig getand. De losse bloeiwijze is onregelmatig tuilvormig. Stengelomvattend havikskruid groeit uit muurspleten.
Oorspronkelijk was stengelomvattend havikskruid beperkt tot de Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse berggebieden. Als muurplant is de soort echter verder noordwaarts doorgedrongen, tot Midden-Europa en Groot-Brittannië. Ze ontbreekt in Wallonië en komt in Vlaanderen als ingeburgerde soort buiten haar natuurlijke areaal voor.
Stengelomvattend havikskruid is in Vlaanderen uiterst zeldzaam en werd enkel gevonden in Tongeren en Kanne, gespreid over in totaal zes locaties. De soort wordt er aangetroffen op oude stadsmuren en op een stenig substraat. Ze breidt zich de laatste jaren uit. Ze is al jarenlang aanwezig in Valkenburg en Maastricht, in het aangrenzende Nederlands-Limburg.
Stengelomvattend havikskruid is een middelhoge, sterk beklierde, van de voet af vertakte, omstreeks het begin van de zomer bloeiende plant met een wat gedrongen habitus. De bladeren staan in een rozet en aan de stengels, meestal met niet meer dan zes per stengel. De wortelbladeren zijn langwerpig-omgekeerd-eirond en naar de voet geleidelijk steelachtig versmald; de stengelbladeren zijn eirond met een stengelomvattende voet. De bladrand is veelal grof bochtig getand. De losse bloeiwijze is onregelmatig tuilvormig, met zijassen die voorbij de top van de hoofdas uitsteken. De richels tussen de mazen op de bloemhoofdjesbodem dragen wimperhaartjes (ongeveer als bij Boshavikskruid).
Stengelomvattend havikskruid is van oorsprong een rotsbewoner uit Zuid-Europese en Marokkaanse berggebieden. Evenals Muurbloem (Erysimum = Cheiranthus cheiri), Muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis) en Gele helmbloem (Pseudofumaria Corydalis lutea) is het in noordelijker streken ter opluistering van stadsmuren ingevoerd. Het is nu ingeburgerd in verscheidene delen van Midden-Europa en Groot-Brittannië. In Nederland vond de eerste inburgering plaats in de 19de eeuw te Haarlem; sinds het eind van die eeuw is het daar echter verdwenen, vermoedelijk als gevolg van het slopen van de muren waarop het groeide. Inmiddels had het in Maastricht vaste voet gekregen. Later verscheen het ook aan de Geul te Valkenburg. Vermoedelijk gaan beide vestigingen op aanplanting terug (evenals die te Tongeren in Belgisch Limburg). De plant heeft zich in beide steden echter op ruime schaal verspreid. Bovendien is Stengelomvattend havikskruid in Zuid-Limburg de laatste tijd op enige nieuwe plekken verschenen waar aanplanting niet aannemelijk is, zodat het als volledig ingeburgerd te beschouwen is.
Stengelomvattend havikskruid blijkt op uiteenlopende stenige standplaatsen te kunnen groeien. Als muurplant staat het in spleten tussen grote mergelblokken. In Maastricht groeit het op stadsmuren, samen met Muurbloem, maar ook wel op andere muurtjes. Langs de Geul staat het op kademuren; onlangs heeft het zich ook stroomafwaarts van Valkenburg gevestigd. In de meeste gevallen groeit het op oude muren die niet vrijstaan maar aan aarde grenzen, dus niet sterk uitdrogen. Behalve op de wand van de muren staat het ook op afbrokkelende muurkronen (dus op de vlakke top). Als begeleider moet naast de drie genoemde soorten nog Plat beemdgras (Poa compressa) worden vermeld. Nieuwe vestigingen zijn onder meer bekend van de wand van een kalkgroeve, een mijnsteenberg en twee stationsemplacementen.
© E.J. Weeda, Nederlandse Oecologische flora, IVN, 1991 (deel 4)
Stengelomvattend havikskruid komt voor op rotsen en muren of in bermen op tufkrijt. De plant prefereert droge, zonnige plaatsen. Het is een uitgesproken kalkminnende soort, die meestal in muur- of rotsspleten groeit, of een zeldzame keer ook wel in losse aarde.
Ga op zoek naar één of meerdere bomen die voldoen aan jouw criteria.
Wat weet jij over natuur, natuurbeheer en -beleid? Een overzicht van onze populairste testen.